08.10.2024-14:45 (Son Güncelleme:08.10.2024-14:45)

Muğla'da Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Çalıştayı Başladı

Muğla'da düzenlenen çalıştay, ormanların sürdürülebilirliği ve odun dışı ürünlerin önemi üzerine odaklanıyor.

Muğla'da Postaydı Çalıştayı Başladı

Muğla'nın Fethiye ilçesinde "Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Çalıştayı" gerçekleştirilmeye başlandı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı'nın işbirliğiyle düzenlenen bu çalıştay, Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü Ömer Eşen Yangın Eğitim Merkezi'nde yapılıyor. Etkinliğe Türkiye'nin yanı sıra toplam 14 ülkeden temsilciler katılıyor.

Ormanların Önemi ve Ekonomik Katkıları

Çalıştayın açılışında, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, dünya karasal ekosistemlerindeki biyolojik çeşitliliğin %80'inden fazlasının ormanlarda bulunduğunu belirtti. Türkyılmaz, ormanların insanlık için bir yaşam destek sistemi olduğuna da dikkat çekti. Ayrıca, odun dışı orman ürünlerinin, özellikle kadınlar ve çocuklar için beslenme kalitesine sağladığı katkıların önemli olduğunu ifade etti.

Ekonomik Veriler

2020'de tamamlanan Odun Dışı Orman Ürünleri Raporu'na göre, 2019'da Türkiye'de pazarlanan toplam odun dışı orman ürünleri miktarının yaklaşık 880 milyon dolar olduğu belirtildi. Bu gelirin büyük çoğunluğunun devlete ait ormanlardan elde edildiğinin altını çizen Türkyılmaz, orman köylülerinin bu sektörden elde ettiği gelirin 123 milyon dolar olduğunu aktardı.

Odun Dışı Ürünler ve Yerel Üretim

Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, bölgedeki toplam 2 milyon 52 bin hektar alanın %56'sının ormanlardan oluştuğunu açıkladı. Ülküdür, bölgenin odun dışı ürünler açısından zengin olduğu bilgisini verirken, burada en çok defne, çam balı, kekik, çam fıstığı gibi ürünlerin öne çıktığını vurguladı. Ayrıca 2013 yılından bu yana 29 bal ormanı oluşturulduğunu ve bu ormanlara 350 bin fidan dikildiğini aktardı.

Çalıştayda, Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanı Özgür Balcı ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin de yer aldı. Çalıştayın koordinatörlüğünü ise İsmail Belen üstleniyor. Etkinlik 11 Ekim'de sona erecek.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen "Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Çalıştayı" başladı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr