04.08.2024-10:28 (Son Güncelleme:04.08.2024-10:28)

MTA çalışmaları o ile işaret etti: ‘7.5 büyüklüğünde deprem olabilir’

Maden Teknik Arama’nın (MTA) yaptığı çalışmaların ardından Kayseri için önemli bir uyarı geldi. MTA’dan yapılan açıklamada, kentte 7.5 şiddetinde bir deprem meydana gelebileceği ve 100 kilometrelik bir alanın etkileneceği bildirildi.

MTA’dan Kayseri için önemli uyarı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde ağır hasar gören Kayseri ve çevresinde, bugüne kadar 17 tane tarihsel deprem kaydı bulunduğunu belirten Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, “Bu güne kadar Kayseri şehrinin etrafındaki faylarda deprem riskini ve tehlikesini aletsel tarihsel dönemdeki deprem kayıtlarına göre değerlendiriyorduk. Aletsel ve tarihsel deprem kayıtlarına baktığımızda Kayseri şehrinin etrafında toplam 17 tane tarihsel dönem kaydı, 1940 yılından itibaren de en büyüğü 5.4 büyüklüğünde olan aletsel dönem kaydı yer almaktaydı” dedi.

MTA’dan önemli çalışma

İHA’da yer alan habere göre; Son MTA çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Evsen, “MTA'nın Türkiye'nin Yer Kabuğunun Jeodinamiği Özelliği Projesi çerçevesinde Kayseri etrafında yer alan faylarla ilgili bir çalışma yapıldı. Bu çalışma, Şubat ayında MTA'nın sitesinde yayınlandı ve kısa süre önce de sunumu gerçekleştirildi. Paleosismolojik çalışmalarda elde edilen verilere göre Kayseri'de milattan önce 25 bin 400 yılından itibaren günümüze kadar Yeşilhisar, Erkilet, Erciyes ve İncesu faylarında toplamda 14 tane deprem olduğu anlaşılmıştır” ifadelerini kullandı.


3 faya dikkat çekildi

Bu çalışmalar neticesinde, daha önce 6.2 büyüklüğünde deprem üretebileceği düşünülen fayların 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceği ortaya çıkmıştır. Evsen, “Yeşilhisar Fay Zonu 40 kilometre uzunluğunda olup 6,7 büyüklüğünde, İncesu Fay Zonu 22 kilometre uzunluğunda olup 6.6 büyüklüğünde, Erkilet Fay Zonu 49 kilometre uzunluğunda olup 7.5 büyüklüğünde, Erciyes Fayı da 56 kilometre uzunluğunda olup 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği anlaşılmaktadır” dedi.

Kayseri'den geçen üç önemli faya dikkat çeken Evsen, “Yeşilhisar Fay Zonu ortalama 3 bin yıl, Erkilet Fay Zonu ortalama 4 bin yıl, Erciyes Fay Zonu da 5 bin yılda bir tekrarlanma süresine sahiptir. Bu fay zonlarında son depremler sırasıyla 7 bin, 7 bin 500 ve 15 bin yıl önce gerçekleşmiştir. Bu durum, hem Erkilet, hem Erciyes hem de Yeşilhisar Fay Zonları'nda deprem olabileceği potansiyelini göstermektedir” diye konuştu.

7 büyüklüğünde bir deprem 6 büyüklüğünde 10 depreme eşit

Evsen, deprem büyüklükleri arasındaki farkın önemine de vurgu yaparak, “6.0 büyüklüğündeki bir deprem ile 7.0 büyüklüğündeki deprem arasında matematiksel olarak 1 puan fark vardır. Ancak logaritmik bazlı olduğundan dolayı bu 10 puan fark arz eder. Yani 6 büyüklüğündeki 10 tane deprem, 7 büyüklüğündeki 1 tane depreme eşittir” dedi.

7.5 büyüklüğündeki bir depremin etkilerine değinen Evsen, “Eğer 7.5 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşirse, başta Kayseri merkez olmak üzere Kocasinan, Melikgazi, Talas, İncesu, Yeşilhisar gibi yerleşim birimleri ve 100 kilometre mesafe içerisindeki bütün yerleşim birimleri etkilenir” şeklinde konuştu.

muratcankilic@haber365.com.tr