23.07.2019-16:27 (Son Güncelleme:23.07.2019-17:17)

Monofobia Nedir? Monofobia Nasıl Önlenir?

Günlük hayatı zorlaştıran fobilerden biri de monofobiadır. Yalnızlığın sizi telaşlı ve korku dolu bıraktığı bu fobinin tedavisi mümkündür.

Yalnız korkusu olarak da ifade edilen monofobia sosyal hayatı ve özel hayatı çekilmez kılar. Bu nedenle başa çıkmak ve nedenlerini araştırmak gerekir.

MONOFOBİA NEDİR?

Yalnızlık korkusu olarak ifade edilir monofobia. Monofobi olan insan panik atak endişesi taşır. Ayrıca takıntı ve depresif belirtilere sahip olabilir. Semptomlar tipik olarak nefes darlığı, hızlı nefes alma, düzensiz kalp atışı, terleme, bulantı ve genel korku hislerini içerir. Ancak daha farklı semptomlar ile de sonuçlanabilir.

NEDEN MONOFOBİA OLABİLİR?

Tek başına kalma korkusu birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Yaşamın herhangi bir döneminde terk edilmiş olmanız ya da öyle hissetmeniz, sevilmemiş ve ihmal edilmiş olmanız bu nedenlerden olabilir. Belki yaşamınızın belli bir dönemine kadar yalnızlığı hiç tatmamış oluşunuz ondan korkmanıza neden olacaktır. Tek başına olma korkusu, öz güven eksikliği hissettirerek faaliyetleri tek başına gerçekleştirebileceğine olan inancı düşürür. Monofobiden muzdarip bir kişi paniğe kapılarak öleceğine, büyük çöküşler yaşayacağını düşünebilir.

MONOFOBİA TEDAVİ YOLLARI

Yaşamda her şey gibi öğrenilenler de farklılaşabilir. Yalnız kalarak, yalnız kalmakta daha iyi olmayı öğrenebilirsiniz. Hepimizin kuvvetli ve zayıf yönleri vardır ve çoğu zaman zayıflıklarımızı örtmek; onlarla hayatı öğrenmek ve üstesinden gelmekten çok daha zordur. İnsanlarla beraber olmanın veya olmamanın sizin tercihleriniz doğrultusunda gerçekleştiğini kabullenirseniz, yalnız kalma korkusunun üstesinden gelebilirsiniz. Sonuç olarak daha bağımsız ve kendinizden emin hale gelirsiniz. Yalnızlık korkusunun üstesinden gelmek için birçok yöntem mevcut. En sık kullanılan tedavi biçimi bilişsel davranışçı terapi ve sistematik duyarsızlaştırma veya maruz kalma terapisidir. Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü’ne göre özgül fobileri olan bireylerin yaklaşık %75’i korkularını bilişsel-davranışcı terapi ile bitiriyor.

Yalnız geçirilen vakit, insanı daha özgür ve daha öz güveni yüksek kişiler haline getirir. Yalnız olmanın yalnızlık manasına gelmek zorunda olmadığını hatırlayın. Yalnızlıktan mutlu olmayı öğrenmenin sırrı, en iyi arkadaşınızın her zaman kendiniz olacağına alıştırmaktır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr