11.06.2021-13:18 (Son Güncelleme:11.06.2021-14:51)

Mısır Konusunda Atılan Adımlar Sonuç Vermeye Başladı! Mısır İle Parlamenter Diplomasi Hayata Geçirilecek

Türkiye ile Mısır içinde atılan diplomasi adımlarından sonra kurulan TBMM Mısır Dostluk Grubu Başkanı İsmet Yılmaz, Mısır ile parlamenter diplomasinin hayata geçirileceğini bildirdi.

Türkiye ile Mısır arasındaki bağ gittikçe kuvvetleniyor. Önümüzdeki yeni sürece ise parlamenter diplomasi hamlesi ekleniyor. Mısır Dostluk Grubu Başkanı İsmet Yılmaz, Mısır ile gerçekleşmekte olan parlamenter diplomasinin ayrıntılarıyla alakalı açıklamalarda bulundu.

‘PARLAMENTER DİPLOMASİYİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

Başkan İsmet Yılmaz katılan temsilcilerin tek bir parti üzerinden olmadığına dikkat çekerek, ‘Her partiden temsilcilerimizle bu grubu oluşturduk. İnşallah Mısır tarafında da bu platform oluşturulduğunda muhakkak ki kamu diplomasinin yanında parlamenter diplomasiyi de hayata geçireceğiz’ ifadelerini kullandı.

‘DIŞİŞLERİ BAKANLARIMIZ GÖRÜŞECEK’

Başkan Yılmaz, meydana gelen ilişkilerin seviyesinin yükseleceğini dile getirerek, ‘Dışişleri Bakan Yardımcılarımız görüştü. Şimdi Dışişleri Bakanlarımız görüşecek. Maslahatgüzar seviyesindeki ilişkiler büyükelçilik seviyesine çıkarılacak. Bu arada parlamento grupları arasında da ziyaretler yapılacaktır’ şeklinde konuştu.

‘TİCARET HACMİ ARTACAK’

Türkiye ekonomisine her partiden katılım sağlayan dostluk grubunun katkı sağlayacağına dikkat çeken Başkan Yılmaz, ‘Çok büyük bir ticaret hacmimiz var. Yine orada büyük miktarda Türk yatırımcısı var. İnanıyoruz ki bu parlamenter diplomasiyi de etkin şekilde işlettiğimizde bu ticaret hacmi de artacaktır. Kardeşlik ebedidir’ dedi. Söz konusu dostluk grubu 8 senelik aradan sonra 20 Nisan'da bir araya gelmişti. Dostluk grubunun yönetimi ve üyeleri de belirlendi. Şu anda gözler Mısır Meclisinin üzerine çevrildi.

‘PARLEMENTER DİPLOMASİNİN ÖNCÜ GRUBU DOSTLUK GRUPLARIMIZ’

Normalleşme için atılan adımlar Mısır ile Türkiye içinde birbirini seyrederken bir yeni adım da Türkiye Büyük Millet Meclisinden atılmıştı. Mısır ile diplomatik ilişkiler sonucunda gelecek yeni bir dönemin ilk sinyali Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından verilmişti. Kurulan dostluk grubunun iki ülke arasındaki bağlantılarda yararlı olacağını dile getiren Başkan Şentop, ‘Mısır ve Libya için de bir dostluk grubunun kurulması önemli çünkü parlamenter diplomasinin öncü grubu dostluk gruplarımız’ şeklinde konuşmuştu. Nisan ayının bitmesine yakın AK Parti Grubu'nun TBMM Başkanlığına, Türkiye ile Mısır içinde 8 sene verilen aranın sonrasında Parlamentolar arası Dostluk Grubu kurulması konusunda gerçekleştirdiği başvuru, 30 Nisan’da Genel Kurul’da oylanarak onaylanmıştı. Her Partiden katılımın olmasıyla kurulan Dostluk grubu, iki ülke ile ilişkilerinin normalleşme sürecine parlamenter diplomasi ayağında da fayda katması düşünülüyordu.

İKİLİ İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM BAŞLADI

Mısır ile Türkiye içindeki normalleşme adımları uzun zamandır sürüyor. Söz konusu ilişkiler önce istihbarat seviyesinde başladı, daha sonra ise diplomatlar karşılıklı olarak toplanarak bir araya geldi.

İLK ZİYARETİ DUYURAN DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU OLDU

Daha sonra Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, >telefonda bir görüşme gerçekleştirdi. Beraber bir ziyaretin meydana geleceğini ilk duyuran kişi Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu oldu. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, siyaset ve diplomaside ara sıra kırgınlıklar olabileceği fakat ortak niyet konulmasının ardından ilişkilerin daha kolay ilerleyeceğini bildiren açıklamalardan sonra, ‘Mısır Türkiye'den bir heyeti davet etti. Mayıs başında bir heyet Mısır'a gidecek’ şeklinde konuştu. Tarihle 5 Mayıs’ı gösterdiğinde de Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Hafız sosyal medya hesabından (Twitter) yayınladığı paylaşımda, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Dışişleri Bakanlığı konutunda başlayan siyasi görüşmelere Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza ile Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın başkanlık ettiğini ifade etti.

'GÖRÜŞMELER POZİTİF BİR ATMOSFER İÇİNDE YAPILDI’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Türk ve Mısır heyetleri içinde Kahire'de meydana gelen görüşmelerin güzel bir şekilde gerçekleştiğini bildirerek ‘Daha önce Bakan Yardımcımızın başkanlığında Sedat Bey'in başkanlığında bir heyetimizin Mısır'ın daveti üzerine Kahire'ye gideceğini duyurmuştuk. Dün ve bugün arkadaşlarımız oradaydı. İstikşafi niteliğinde görüşmeler gerçekleştirildi. Ortak açıklamada vurgulandığı gibi pozitif bir atmosfer içinde görüşmeler yapıldı. İkili ilişkilerde neler yapılabilir, bunu ele aldı arkadaşlarımız. Ayrıca her iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konuları da ele aldılar. Libya, Suriye, Irak, Doğu Akdeniz konusu hepimiz için önemli, Mısır için de önemli. Her zaman söylüyoruz. Mısır ile burada yapabileceğimiz bir iş birliğinden Mısır da çok karlı çıkacaktır. İlişkiler o noktaya geldiğinde bunları da elbette görüşürüz’ dedi.

‘İKİ TARAF DA DEĞERLENDİRECEK’

‘Bu 2 günlük görüşmeyi her iki taraf da değerlendirecek. Arkadaşlar döndükten sonra konuşacağız. Daha sonra hangi adımlar atılabilir, bu konularda da yine birlikte görüş alışverişinde bulunacağız. Şimdi Kahire'de bir görüşme oldu. Dışişleri Bakanı Semih Şükrü ile biz zaten geçmiş dönemlerde de New York marjında, Uluslararası Suriye Destek Grubu Toplantıları marjında, İslam İşbirliği Toplantıları marjında, Türkiye'de yaptığımız, gerçekleştirdiğimiz bazı toplantılara da katılmıştık. Zaten bu anlamda her zaman görüştüğümüz bir arkadaşımız. En son ramazan tebriği için de beni aramıştı. Bu gemi kazasında ben kendisini aramıştım, yapabileceğimiz bir şey var mı diye. Önümüzdeki süreçte tabii ilişkileri normalleştirmek için atılabilecek adımlar konusunda görüşmeler devam edecektir."

‘İŞ BİRLİĞİMİZE İHTİYACI OLAN BİR ÇOK ÜLKE VAR’

Bakan Çavuşoğlu, Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerine dair şu ifadeleri kullandı: ‘Aşamalı bir şekilde önce istihbaratlar arasında bir kanal açıldı. Tekrar Dışişleri Bakanları düzeyine geldi. Görüşmeler iyi geçti. Bundan sonra Bakanların görüşmesi, büyükelçilerin karşılıklı olarak atanması, ilişkilerin iyi olması iki tarafın da beklentisi. Geçmişte onlar Hafter tarafındaydı. Biz meşru hükümet tarafındaydık. Şu anda tek bir meşru hükümet var. Ayrı taraflarda değiliz. Onlar Hafter'i destekledir ama şimdi bu bitti. İş birliği yapabileceğimiz alanlardan biri bu. Filistin tarafı da bir başkası. Mısır'ın önemini her zaman biz vurguladık. Şimdi de vurguluyoruz. İlişkilerimiz normalleşirse iş birliğimize ihtiyacı olan birçok ülke var’

TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ

Türkiye ve Mısır içindeki diplomatik ilişkiler 2013'ten şimdiye dek karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyinde de devam ediyor. Bu zaman içerisinde iki ülke dışişleri bakanları arasında birtakım sebeplerle kısa görüşmeler meydana getirirken, Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğiyle İstanbul Başkonsolosluğu ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliğiyle İskenderiye Başkonsolosluğu faaliyetlerini sürdürüyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr