01.02.2019-19:23 (Son Güncelleme:10.01.2022-14:15)

Miras Hukuku Nedir?

İnternette en çok araştırılan konulardan biri olan Miras Hukukunu sizler için araştırdık. Baba öldüğünde miras paylaşımının nasıl yapıldığı, miras davasında anlaşılmadığında devletin mirasa el koyup koymadığı haberimizde yer alıyor.

Gerçek bir kişinin ölümü ve gaipliği durumunda kişinin malvarlığını düzenleyen hukuk dalı miras Hukukudur. Özel Hukukun alt dalı olan Medeni Hukukun alt dalıdır. Miras Hukuku, diğer hukuk dallarına göre çok daha detaylıdır o yüzden bu davalar daha uzun sürebilir. Kaç türlü mirasçı vardır?

BABA ÖLDÜĞÜNDE MİRAS PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Baba öldüğünde miras paylaşımı şu şekilde yapılmaktadır: Geriye kalan altsoy bulunduğu vakit miras altsoya eşit şekilde paylaştırılır. Eş yaşıyorsa eş bu payın dörtte birini almaktadır. Dörtte üçüyse altsoya kalır. Altsoy yoksa anne ve baba mirasçı durumuna gelir. Bu durumda eş yaşıyorsa mirasın yarısını eş, yarısını anne ve baba alır. Anne ve baba yaşamıyorsa büyükanne ve büyükbaba mirasçı haline gelir. Eş yaşadığı takdirde eş bu mirasın dörtte üçüne sahip olur.

VASİYETNAME YOLUYLA MİRAS PAYLAŞIMI NASIL OLUR?

Vasiyetname ile miras paylaşımı yapmak üzere atanan mirasçılara iradi mirasçı denmektedir. Atanmış mirasçılar, murisin ölümünden önce kendi istek ve şahsi iradesi ile miras paylaşımı yapmak üzere mirasçılarını belirlemiş olmasındandır. Muris miras paylaşımı için atayacağı mirasçıları özgürce belirleyebilse de bütün mirasını paylaşamaz. Murise saklı pay ile mirasçı olanlar varsa saklı paylar toplamı oranında miras bırakan ile miras paylaşımı için tasarruf nisabı azalır. Saklı paylı mirasçılar, vasiyetname ile atanmazlar. Vasiyetname yoksa miras paylaşma yasal mirasçılar arasında yapılır.


MİRAS BÖLÜŞEMEDİĞİNDE MİRAS DEVLETE KALIR MI?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 1 No’lu Ek Protokolün 1 inci maddesi kapsamında mülkiyet hakkı ve dolayısıyla miras hakkı güvence altına alınmıştır. Ortada olan miras mallarına (terekenin) ait taşınmaz mallar üzerindeki hak kanunun tabiriyle ayni bir haktır. Dolayısıyla miras hiçbir zaman devlete kalmamaktadır.

MİRASÇI YOKSA MİRAS DEVLETE Mİ KALIR?

Türk Medeni Kanunu'nun 501. maddesine yer alan hükümlere göre mirasçısı bulunmayan ve vasiyetnamenin bulunmadığı durumda vefat edenin mirası doğrudan devlete intikal etmektedir.

KARDEŞLER ARASINDA MİRAS PAYLAŞIMI

Kardeşler arasında miras paylaşımı direkt olarak eşit şekilde yapılmaktadır. Anne ve baba hayatını kaybettiği durumda tüm mal varlıkları eşit şekilde kardeşler arasında pay edilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr