Miraç Kandili Nedir? Kandil Gecesinde Neler Yapılmalı?
Feyiz ve bereketin sağanak sağanak yağdığı mübarek gece olan miraç gecesinde neler yapılabilir? miraç gecesinde nasıl ibadet edilmeli?
Feyiz ve bereketin sağanak sağanak yağdığı mübarek gece olan miraç gecesinde neler yapılabilir? miraç gecesinde nasıl ibadet edilmeli?
Bizzat peygamber efendimiz (sav)'in ötelerden, manevi hediyeler getirdiği gecedir miraç gecesi. efendimiz (sav), bu geceyi "ben miraç'tan daha güzel bir şey görmüş değilim." diye belirtiyor miraç geçesini. ilahiyatçılar, bu gecenin namazla taçlandırılması gerektiğini belirtiyor.
Bu gece idrak edeceğimiz miraç gecesi, kur'an-ı kerim'de isra suresi'nin ilk ayetinde şu şekilde tabir ediliyor: "bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (muhammed) kulunu mescid-i harâm'dan, çevresini mübarek kıldığımız mescid-i aksâ'ya götüren allah noksan sıfatlardan münezzehtir; o, gerçekten işitendir, görendir." miraç gecesi için bediüzzaman hazretleri, ikinci bir kadir gecesi hükmünde olduğunu beyan ederek, "bu gece mümkün oldukça çalışmakla kazanç birden bine çıkar." diyor.
Miraç hediyeleri
Beş vakit farz namaz. ihsan şuuruyla kılınan namazlar, ümmetin miracıdır.
"âmenerrasûlü" diye bilinen âyetler. bakara sûresi'nin 285 ve 286. ayetleri.
İsra suresi'nin 22-39. ayetlerinde bahsedilen 12 islâm prensibi.
Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmadan ölen kimselerin günahlarının affedileceği ve cennet'e girecekleri müjdesi.
İyi amele niyetlenen kişiye -onu yapamasa bile- bir sevap; eğer yaparsa on sevap yazılacağı, fakat kötü amele niyetlenen kişiye -onu yapmadığı müddetçe- hiçbir günahın yazılmayacağı; ancak işlediği zaman da sadece bir günah yazılacağı müjdesi.
Bir diğer hediye de, mi'rac gecesi allah ile karşılıklı selâmlaşma ve sohbetlerinden bazı sözleri getirmiştir ki et-tahiyyâtü diye bütün namazlarda teşehhütte okunuyor. bu şekilde miraç'ta allah ve resulü arasındaki o kutlu konuşma hatırlanıyor.
Bu mübarek gecede kur'ân-ı kerim bol bol okunmalı. bilhassa isra sûresi, necm sûresi ilk ayetleri ve bakara sûresi son ayetleri tefsirleriyle beraber okunabilir.
Peygamber efendimiz’e (sas) salât ü selâmlar getirilmeli.
Kaza, nafile namazlar kılınmalı.
Tefekkürde bulunulmalı ve “ben kimim? nereden geldim? nereye gidiyorum? allah’ın benden istekleri nelerdir?” üzerinde düşünmeli.
Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli.
Cevşen, esma-ül hüsna ile evrad ü ezkarda bulunulmalı.
Peygamber duaları başta olmak üzere mü’min kardeşlerine ismen dualar etmeli.