19.08.2024-10:00 (Son Güncelleme:19.08.2024-10:00)

Milyonlarca çalışan için her şey değişecek: Mesai saatlerinin kısaltılması için çalışma başlatıldı

Dünyanın en çok çalışan ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de mesai saatlerinin kısaltılması konusunda net bir adım atıldı. İş Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikle beraber mesai saatinin 8 saate kadar düşürülmesi planlanırken tatil ve izin konularında da önemli değişiklikler yapılabilir. İşte detaylar…

Yaklaşık 30 milyon çalışan için önemli bir çalışma başlatılacak. Türk İş Kanunu'nda çalışma saatleri, esnek çalışma modelleri, ve genel tatil ücretleri gibi konularda yapılması planlanan değişiklikler, çalışma hayatını modernize etmek amacıyla gündeme alınmış durumda.

Mesai saatleri 8 saat düşürülecek

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in işaret ettiği gibi, çalışma sürelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulanmıştı. Bu doğrultuda, muhalefet de geçtiğimiz yıl TBMM'ye haftalık çalışma saatlerinin 37,5 saate düşürülmesi yönünde bir kanun teklifi sunmuştu.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında geçtiğimiz hafta düzenlenen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında, çalışma saatleri, genel tatil ücretleri, esnek çalışma modelleri, haftalık ve yıllık izinler gibi pek çok başlık ele alındı. Bu toplantıda, özellikle yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği ihtiyaçlarının, iş dünyasının gereklilikleri ve iş-özel hayat dengesi dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Bu kapsamda, uzaktan çalışma, kısmi süreli çalışma, geçici süreli çalışma ve platform çalışması gibi esnek çalışma modellerinin mevzuata daha iyi entegre edilmesi yönünde adımlar atılacağı belirtildi.

Bakan Işıkhan sıcak bakıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu yılın Haziran ayında Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kapsamında esnek çalışma modeline dair çalışmalara başlanacağını duyurmuştu. Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik mevzuatının ve uygulamalarının, değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Bu kapsamda, mevcut 45 saatlik çalışma süresinin 40 saate indirilmesi, bazı meslek gruplarında ise 48 saat olan çalışma süresinin yine 40 saate düşürülmesi planlanıyor. Bu değişiklikler, işçilerin daha dengeli bir iş-özel hayat kurabilmelerine olanak tanımayı ve çalışma hayatını modernize etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılması ve bu alanlardaki mevzuatın güçlendirilmesi, Türkiye’nin iş gücü piyasasındaki dinamiklere daha hızlı uyum sağlamasını hedefliyor.

muratcankilic@haber365.com.tr