08.05.2022-22:24 (Son Güncelleme:08.05.2022-22:24)

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) nedir, görevleri nelerdir? MGK kimlerden oluşur? MGK ne zaman toplanır, hangi aralıklarla toplanır?

İnsanlar merakla Milli Güvenlik Kurulu'nun ne olduğunu, görevlerini ve hangi aralıklarla toplandığını araştırıyor. Peki Milli Güvenlik Kurulu nedir? Milli Güvenlik Kurulu'nun görevleri nelerdir? Tüm detaylar haberimizde.

İnsanların internet üzerinden son zamanda sıklıkla araştırdığı sorulardan biri de Milli Güvenlik Kurulu ile ilgili oldu. Peki Milli Güvenlik Kurulu'nun görevleri nelerdir? Milli Güvenlik Kurulu üyeleri kimlerden oluşur? Milli Güvenlik Kurulu ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Milli Güvenlik Kurulu

Ülkemizde Milli Güvenlik Kurulu 1982 anayasası ile kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti içerisinde yürütülen güvenlik uygulamalarının tüm denetlemeleri Milli Güvenlik Kurulu tarafından gerçekleştirilir ve düzenlemeleri yapılır. Milli Güvenlik Kurulu'nun aldığı bir karar eğer başka kurumlar ile de fikir birliği içinde çalışma yürütmesi gerekiyorsa diğer kurumların MGK ile iş birliği içinde olmadı zorunlu kılınmıştır ve tüm bu istekler Bakanlar Kuruluna sunularak onay alınır. MGK 2 ayda bir toplanır. Rutin toplantıların hepsine Cumhurbaşkanı da katılır. Olağan dışı bir durum olması halinde MGK toplanır ve karar verme yetkisine sahiptir. Ülke bütünlüğünü tehlikeye sokan bir durum ortaya çıkarsa MGK'nın ivedi şekilde toplanarak karar alma yetkisi de mevcuttur.


Milli Güvenlik Kurulu görevleri

MGK birçok göreve sahip bir kuruldur. Kurul görevleri şu şekilde sıralanmıştır;

-Ülke iç ve dış bağımsızlığı ve ülke bütünlüğünü tehlikeye sokacak bir tehdit ortaya çıkarsa tedbir kararları MGK tarafından alınabilir.

-Ülke adına gerçekleştirilecek hedefler yine MGK tarafından belirlenerek hangi plan içerisinde gerçekleşeceği MGK tarafından kararlaştırılır.

-MGK gerekli görürse OHAL ilan edebilme yetkisine sahiptir. Aynı zamanda seferberlik başlatabilir ve savaş ilanı verebilir.

-Anayasa, milli değerler, Atatürkçü düşünce tarzları ile ilgili tüm tedbir kararları MGK tarafından alınır. Tüm bu değerlere herhangi bir tehdit durumu oluşursa kurul tarafından etkisiz bırakma kararı alınabilir ve bu konuda stratejiler geliştirilebilir. Geliştirilmiş stratejileri de yine MGK yürürlüğe sokar.

-MGK'nın asıl amacı milli değerlerin milletin yükselişi olarak görülmesi ve bu doğrultuda gerçekleştirilen toplantılarda sosyal, siyasal ve kültürel birçok konu masaya yatırılır. Ele alınmış konular neticesinde yapılmış tespitlere göre bir yol belirlenir ve devletin yükselmesi amacıyla adımlar atılır.

-Gerekli görülürse devletin içinde bulunduğu durumlar değerlendirilerek bütçe yönetilmesi kararını da MGK alabilir.

-Savaş gibi konularda işleyişin hızlanması amacıyla temel esaslar belirlenerek devlete yardımcı olacak kararlar MGK tarafından alınabilir.

Milli Güvenlik Kurulu üyeleri

Birçok vatandaş MGK üyelerinin askeri büyüklerden oluştuğu şeklinde bilse de Milli Güvenlik Kurulu daha resmi kişilerin katılımıyla oluşmaktadır. MGK üyeleri şu şekildedir; Adalet Bakanı, Başbakan yardımcıları, İçişleri Bakanı, Dış İşleri Bakanı, Başbakan, Milli Savunma Bakanı, Milli Savunma sekreteri, Genelkurmay Başkanı. Milli Savunma sekreteri toplantılarda bulunur ancak bir oy yetkisine sahip değildir. Olağan dışı durumlarda yapılan toplantılarda eğer Genelkurmay başkanı bulunmuyorsa Milli Güvenlik Kurulu'nun bir karara varması mümkün değildir. 

Haber365
bilgi@haber365.com.tr