Milli Eğitim Bakanlığı aileleri de ilgilendiren müfredat değişikliğine gitti! Yeni nesil gençler için çok önemli kararlar alındı!
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) okullarda müfredat değişikliği yaptı. İki alanda yeni dersler eklendi. Bakanlık, dersin adını pedagojik uygunluk açısından liselerde "adabımuaşeret", ortaokullarda ise "görgü kuralları ve nezaket" olarak belirledi.
Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanan "adabımuaşeret" dersinin, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan "görgü kuralları ve nezaket" dersinin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti. Ortaokullarda tüm kademelerde seçmeli olarak okutulacak "görgü kuralları ve nezaket" dersi ile öğrencilerin iletişimde görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplum içerisinde ve kişiler arası ilişkilerde görgü kurallarına ve nezakete uygun davranış sergilemeleri amaçlandı.
Öğrencilerin farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaketin önemini kavramaları, çevreye karşı duyarlı olmaları ve dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaketin önemini fark etmeleri hedeflendi. Bazı velilerin gerekli olduğu konusunda hem fikirken bazıları yetersiz bulunduğunu ve öğretmenler konusunda, yetişmiş öğretmen sayısının az olduğu görüşü hakim.
Ders iki düzeyde olacak ve 72 saat hedeflenecek
Dersin birinci düzeyindeki müfredat, "görgü ve nezaket", "ailede görgü kuralları ve nezaket", "okul ortamında görgü kuralları ve nezaket", "toplum içinde görgü kuralları ve nezaket" olmak üzere 4 üniteden oluştu.
Dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket dikkat çekici
Dersin ikinci düzeyindeki müfredatında ise "görgü ve nezaket", "kişiler arası ilişkilerde görgü kuralları ve nezaket", "çevrede görgü kuralları ve nezaket", "dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket", "farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket" olmak üzere 5 ünite yer aldı.
Lise 9. ve 10. sınıflarda, seçmeli dersler kapsamına alındı.
MEB yetkililerinden alınan bilgilere göre, Adabımuaşeret dersi öğretim programı, Türk kültürü ve toplumsal gelişmeler göz önünde bulundurularak görgü ve nezaket kurallarının geniş bir bakış açısıyla ele alınmasını sağlayacak biçimde uygulamaya dönük hazırlandığı bilgisi verildi.
Uygulamaya yönelik bir öğrenme süreci planlandı
Öğrencilerin adabımuaşerete uygun konuşmaları, giyinmeleri ve davranmalarının hedeflendiği derslerde kazanımlar için gerekli becerilerin geliştirilmesinde etkinliklerle zenginleştirilmiş, ilgi çekici araştırma ve uygulamaya yönelik bir öğrenme süreci planlandı. Program ile milli ve manevi değerlerini özümseyerek tutum ve davranışlarını bu istikamette şekillendiren; insanlar arasında karşılıklı sevgi, saygı ve toplumsal huzurun sağlanması amacıyla insan ilişkilerini düzenleyen kuralları hayatına uygulayan bireyler yetiştirmek amaçlandı.
Gözlem, tartışma gibi etkinliklere yer verilerek
Adabımuaşeret dersinde, teorik bilgilerin öğretilmesinden ziyade drama, gözlem, tartışma gibi etkinliklere yer verilerek öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmelerine imkan tanınacak. Ders ile öğrencilerin geçmişten bugüne kültürde yer alan görgü, nezaket ve zarafeti içselleştirmeleri sağlanarak davranışa dönüşen kalıcı öğrenmelere zemin hazırlanacak.
Lisedeki ders müfredatı 7 üniteden oluşacak
Liselerdeki dersin müfredatı, 7 üniteden oluşacak bunlar; "Kültürden kavrama adabımuaşeret, Kişisel tutum ve adabımuaşeret, Ailede adabımuaşeret, Toplumda adabımuaşeret, İletişimde, teknoloji ve Sosyal Medya kullanımında adabımuaşeret, Doğal kaynakların kullanımı ve çevrenin korunmasında adabımuaşeret, İş ve meslek hayatında adabımuaşeret ‘’ şeklinde yeni ünitelerin isimleri açıklandı.