15.02.2019-11:56 (Son Güncelleme:08.12.2021-17:04)

Migren Nedir?

Beynin damarlarında ve sinirlerinde meydana gelen ağrılardan kaynaklı olan migren hakkında tüm detayları sizin için derledik. Detaylar haberimizde...

Beynin damarlarında ve sinirlerinde meydana gelen ağrılardan kaynaklı olan migren, bazı hastalarda yılda 1 ya da 2 defa görülürken bazı hastalarda ise ay içerisinde birçok kez tekrarlanabiliyor. Bunun yanı sıra bu ağrıların çoğunluğu şiddetli olarak ortaya çıkıyor.

Normal baş ağrılarından farklı olarak migren ağrılarında bulantı ile birlikte ses ve ışığa duyarlılık da meydana geliyor. Hastalar bu yüzden gündelik ve sıradan işlerinde zorlanırlar. Migren hastalığının tanısıysa uzun sürede saptanmaktadır.

MİGREN NEDEN OLUR?

Migrenin ortaya çıkmasındaki en önemli nedenlerden biri de genetik yapıdır. Kişinin ailesinde olan migrenin genetik olma olasılığı yüksektir. Anne ve babanın her ikisinin de migren hastası olması durumunda çocukta bu hastalığın yüzde 75 olarak görüldüğü saptanmıştır.

Bununla birlikte migren hastalığının hormonal değişimlerden dolayı da meydana geldiği bilinmektedir. Hormonal değişimlerin ortaya çıkardığı migrenin en çok kadınlarda görüldüğü de ifade edilmektedir. Özellikle regl dönemlerinde artan baş ağrısının nedeni migren olabiliyor.

MİGREN BELİRTİLERİ NELERDİR?


Çok şiddetli seyreden migren baş ağrısı, kişide yetersizlik hissini yaratarak kişinin günlük işlerini zorlaştırmaktadır. Meydana gelen baş ağrılarının tek taraflı olduğu görülmektedir. Beynin bir tarafında daha şiddetli olarak ortaya çıkan ağrılarla birlikte şakakları ve göz ile birlikte gözün arka kısmını da etkilemektedir. Bu bölgelerde ağrı hissedilir.

Kişilerin en yoğun olarak ağrı hissettiği bölgeler ise alın, kulakların ve başın arka kısmıdır. Ağrıların dışında aşırı duyarlılık, depresif ruh hali, durduk yere neşeli olma, durgun olma, uykululuk hali, ışık ve sese duyarlılık, güneşe duyarlılık gibi belirtiler de görülmektedir. Kokuya karşı aşırı duyarlı olma durumu da ortaya çıkabilmektedir.

MİGREN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Migrenin hangi tipte olduğunu öğrenmek için ve doğru tanının uygulanması için konu hakkında uzman bir doktora başvurulmalıdır. Migren tipleri arasında ne çok rastlanan aurasız migrendir. Bu hastalığın görüldüğü kişilerin çoğunluğunda görülen aurasız migrenin dışında görülen diğer tip auralı migrendir.

HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER MİGRENİ TETİKLİYOR!


Migreni tetikleyen durumlar oldukça fazladır. Kadınlarda bu durumu ortaya çıkaran en büyük etken hormonal değişiklerdir. Migren atakları geçiren kadınlarda adet öncesinde veya sonrasında baş ağrısı yoğun olarak seyredebilir. Bunun dışında hamilelik veya menopoza girilen zamanda migren oluşabilir yada daha önceden var olan ataklar yeniden yoğunlaşabilir.

Eskimiş küflü peynir, turşular, tuzlu ve işlem görmüş gıdaların migreni tetikleyen maddeler olduğu da gözlenmiştir. Bununla birlikle aspartam ve koruyucu monosodyum glutamatın migren ataklarını tetiklediği bilinmektedir.

Öğün atlanması, yemek düzenin bozulması atakların ortaya çıkmasına neden olabilir. Alkol, yüksek kafein içeren içecekler, stres, yüksek sesler, parlak ışıkların yanı sıra tiner, sigara dumanı gibi kokularda migreni tetiklemektedir. Bunların dışında migren ataklarını tetikleyen şeyler şunlardır:

- Uykusuzluk

- Aşırı uyku

- Uyku kalitesindeki bozulmalar

- Jetlag

- Cinsel aktivite

- Yoğun fiziksel efor

- Hava basınç

- Parfüm, sigara dumanı gibi ağır kokular

- Damar genişletici ilaçlar

- Doğum kontrol hapları

MİGREN TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Yoğun olarak ortaya çıkan baş ağrılarından dolayı mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Migren teşhisi konulmak için ise hastalara beyin görüntüleme işleme yapılmaktadır. Yoğun olarak görülen migren atakları için tedavi uygulanmakla birlikte migreni tetikleyen durumlardan kaçınılmalıdır. Kaçınılması gereken durumlar ise şu şekilde sıralanabilir: Düzensiz uyku, stresli ortam ve durumlar, dikkatsiz ve sağlıksız beslenme, aşırı kilolu olma, alkol ve sigara tüketimi.

Hastanın durumuna göre değişen migren tedavisi, doktorun uygun gördüğü şekilde yapılmaktadır. İlaç tedavisi sıklıkla başvurulan yöntemdir. Kullanılan ilaçlar iki kategoriye ayrılır. Migren atakları sırasında ağrı giderici ilaçlar alınır ve atakların durması sağlanır.

Koruyucu tedavi olarak alınan ilaçlar ise günlük ve düzenli olarak kullanılır. Kişinin ihtiyacı olan doz ve ilaçlar, doktor tarafından belirlenir. Bunun dışında alınan ağrı kesicilerin migren atağını azaltma olasılığı az olmakla birlikte uzun sürede etkili olmamaktadır.

MİGREN BOTOKSU NEDİR?

Migren atakları için botoks tedavisi de son zamanlar da uygulanmaktadır. Alın, şakak ve ense bölgelerine uygulanan botoskla birlikte deri altına botulinum toksini enjekte edilir. Tedavinin etkisi 3 ila 4 ay arasında sürmektedir. Ancak etki geçtiği takdirde tekrar uygulanmalıdır. ABD ve İngiltere'de onaylanan botoks tedavisi Türkiye'de de yapılmaktadır. Ancak bu tedavinin doktor tarafından onaylanması ve nöroloji uzmanı tarafından yapılması gereklidir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr