Mide kanseri tedavisi sonrasında nelere dikkat edilmeli?
Mide kanseri kanama, tıkama benzeri rahatsızlıklara yol açan türlerine göre tedavi aşamaları farklılık gösteren dünyada hala ikinci sıklıkta tespit edilen ve ölüme yol açan kanser türüdür. Mide kanserine dair tüm detaylar haberimizde...
Mide kanseri kanama, tıkama benzeri rahatsızlıklara yol açan türlerine göre tedavi aşamaları farklılık gösteren dünyada hala ikinci sıklıkta tespit edilen ve ölüme yol açan kanser türüdür.
Mide kanserinin belirtileri nelerdir?
Neredeyse %80 oranında hiçbir belirti göstermeyebilirken tümör ilerledikçe kusma, bulantı, halsizlik, karın ağrısı, iştahsızlık erken doyma, kanama, yutma zorluğu, kilo kaybı, karında ele gelen şişlik benzeri belirtileri olabilir. sonraki dönemlerde kanamaya bağlı olarak büyük tuvaletin siyah gelmesi görülebilir. bu belirtilerin pek çoğu ülser, gastrit benzeri iyi huylu hastalıklarda da karşılaşılabilir. erken veya geç dönemde tümörün belirlenmesine bağlı bir şekilde hiç bir rahatsızlığı olmayacağı gibi sonraki evrelerde iki üç ay içerisinde ciddi oranda kilo kayıpları, dışkının siyah gelmesi, anemi (kansızlık), vücudun başka bölgelerine sıçramasına bağlı olarak şişlik belirtileri de tespit edilebilir.
Tanı nasıl koyuluyor?
Erken ve en kritik tanı sebebi şüphelenilmesidir. peşinden farklı görüntüleme tetkikleriyle tanı konma yolunda ilerlenir. net tanı endoskopik (gastroskopik) tetkikler bu sırada lezyonun görülmesi ve parça alınıp değerlendirme yapılmasının ardından konur. peşinden gelen etapta tomografi ya da yaygınlığına bakılarak mr veya pet ile tarama yapılarak tedavi yolu belirlenebilir.
Hangi evreye geldiği belirlenen mide kanserinde onaylanan en iyi tedavi biçimi sağlam kısıtlarla vücuttan tümörü alıp çevresindeki lenf nodlarını almaktır. sonraki evre tümörlerde (yayılmış ya da ameliyat işlemi olacak bölgede) hayati organlara gelmiş tümörlerde önce kemoterapi ile radyoterapi tedavileri gerçekleştirilebilmektedir. bir takım tümörler bu tedavilere dirençli olabildikleri gibi bir takım yanıt vermekte ve ardından da cerrahi yapılabilmektedir.