06.07.2022-11:55 (Son Güncelleme:06.07.2022-13:56)

Miçotakis dur durak bilmiyor: Şimdi de bizi Avrupa'ya şikayet etti!

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, dün Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada da Türkiye’yi şikâyet etti ve Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması gerektiğini savundu.

Geçtiğimiz günlerde eline geçtiği her fırsatta bütün platformda Türkiye’yi şikâyet etmeyi gelenek haline getiren Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, bu geleneği dün Strasbourg’da da bozamadı. Avrupa Parlamentosu’nda (AP), “Burası Avrupa” oturumları kapsamında yaptığı konuşmada Türkiye’ye sataşan Miçotakis, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelere atıfta bulunarak, “Kesin olan bir şey var: Yunanistan, ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kimsenin sorgulamasına izin vermeyecektir ve eminim ki, devam eden bu mücadelede hepiniz bizim yanımızda olacaksınız' şeklinde konuştu.

İlgi görmedi

Amerikan Kongresi’ndeki konuşmasının aksine AP’de Miçotakis’e olan ilgi yok denilecek kadar azdı. Miçotakis’in konuşmasının başından sonuna kadar neredeyse yarısından fazlası boş olan salon, sıra oylama oturumuna geldiği vakit dolabildi. Çok az alkış alan Miçotakis'in son zamanlarda yaptıkları net olmasada konuşmasını, girişimleri barış yoluyla olması gerektiğini belirterek devam etti, 'Tehditlere kapıyı kapatıyoruz. Pencereleri barış girişimlerine açık tutuyoruz' dedi. Miçotakis, devletler arasındaki anlaşmazlıkların kabadayılıkla değil uluslararası hukukla çözüldüğünü dile getirdi.

Yayımlanan bütün raporlara ve haberlere rağmen mültecilere yönelik geri itme uygulamasını inkâr etmeyi devam ettiren Miçotakis, AP’de de sert şekilde eleştirildi. Miçotakis, yaşananların geri itme değil “ileri itme” olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunarak mültecilerin Türkiye’nin bilgisi içerisinde Ege’ye yollandığını öne sürdü.


Ambargo mesajı

Türkiye’ye silah ambargosu da Miçotakis’in ana gündem maddesinde yer alıyordu. Her Avrupa ülkesinin silah ihraç etmekte serbest olduğunu vurgulayan Miçotakis, 'Avrupa Birliği’ne katılmayı hedefleyen bir Türkiye var ve AB üyesi olma şansına sahip başka bir ülkenin egemenliğini açıkça sorguluyor. Bu durum, Avrupa ülkelerinin üçüncü ülkelere silah satışı konusunda aldıkları kararlarda ve yaptıkları tercihlerde çok dikkatli bir şekilde göz önünde bulundurmaları gereken bir husus' şeklinde açıklamalarda bulundu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr