01.07.2021-17:27 (Son Güncelleme:08.07.2021-10:58)

Mezopotamya ne demek? Mezopotamya'nın sınırları neresidir? Mezopotamya'da hangi medeniyetler kuruldu? Tarihsel süreci nedir?

1

HİTİT UYGARLIĞI


Anadolu'ya Kafkaslar'dan geldikleri tahmin edilmektedir. Kızılırmak çevresinde kurulmuştur. Başşehirleri Hattuşaş (Boğazköy)'dır. Hititler Suriye toprakları için Mısır ile yaptıkları savaş sonucunda Kadeş Antlaşmasını imzaladılar. Kadeş Antlaşması tarihte bilinen ilk antlaşmadır. Hititler'de asillerden oluşan Pankuş denilen bir meclis vardı. Bu meclis kralın yetkilerini kısıtlıyordu. Hititlerde kraldan sonra en yetkili kişi Tavananna denilen kraliçeydi. Hititler krallarının hayatlarını anlatan ANAL adını verdikleri yıllıkları hazırlayarak, tarafsız Tarih Yazıcılığı'nı başlatmışlardır. Hititler kayaları düzleştirerek, tanrı kabartmaları yapmışlardır. İvriz ve Yazılıkaya Kabartmaları Hititlere aittir. Hititler Asurlular tarafından yıkıldılar.

2

LİDYA UYGARLIĞI


Bugünkü Gediz ve Menderes ırmakları arasındaki bölgeye eski çağlarda Lidya deniliyordu. Başkentleri Sardes'dir. Lidyalılar ticarette geliştiler. Tarihte parayı ilk kez kullanan Lidyalılar'dır. Lidyalılar Efes'ten başlayıp, Mezopotamya'daki Ninova'ya kadar uzanan Kral Yolu'nun açılmasında etkili oldular. Lidyalılara Persler son vermiştir. Lidyalıların kısa zamanda yıkılmasının sebebi, ordularının çeşitli kavimlerden toplanan ücretli askerlerden oluşmasıdır.

3

PERS UYGARLIĞI


Anadolu M.Ö 543-333 yılları arasında İran'da kurulan Pers İmparatorluğu’nun hakimiyetinde kaldı.

4

SÜMER UYGARLIĞI


Birbirinden bağımsız site denilen şehir devletleri halinde yaşadılar. En önemli şehirleri; Ur, Uruk, Lagaş'tır. Bu şehir devletleri ensi veya patesi denilen Rahip-krallar tarafından yönetiliyordu. Çok tanrılı inanca sahip Sümerlerin tapınaklarına ziggurat denirdi. Mezopotamya'da evler ve tapınaklar taş az olduğundan kerpiç ve tuğladan yapılmıştır. Günümüz Uygarlığının temeli olan yazıyı MÖ. 3500’de ilk kez Sümerler bulmuştur. Tarihte İlk yazılı hukuk kuralları Sümerler tarafından oluşturulmuştur. Bu özellikleri ile Sümerlere dünyadaki ilk Hukuk devleti diyebiliriz. Sümerlerin en önemli edebiyat eserleri; Gılgamış Destanı, Yaradılış Destanı ve Tufan Hikayesi'dir. Sümerler Matematik ve Geometrinin temellerini attılar. Dört işlemi bulmuşlar, dairenin alanını hesaplamışlar, çarpma ve bölme cetvelleri hazırlamışlardır. Sümerler astronomide de gelişmişlerdir. Burçları bulmuş, bir ayı 30, bir yılı 360 gün olarak hesaplamışlardır. Dünyada ilk kez ay yılı hesabına dayanan takvimi Sümerler bulmuşlardır. Son araştırmalara göre örf, adet, geleneklerine ve dil yapılarına, kullandıkları aletlere bakılarak Sümerlerin Mezopotamya'ya Orta Asya'dan geldikleri Türk olabilecekleri tahmin edilmektedir. Akkadlar tarafından yıkılmışlardır.

5

AKAD UYGARLIĞI


Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. İlk sürekli ve düzenli orduları kurmuşlardır. Bu sayede kısa zamanda Mezopotamya'nın tamamına sahip olmuşlardır. Tarihte bilinen ilk büyük imparatorluğu kurdular. Kurucuları Sargon, başkentleri Agade'dir. Tapınaklarına da Agade denilirdi. En önemli mimari eserleri Zafer Anıtı'dır.

6

BABİL UYGARLIĞI


İlk Mutlak Krallık anlayışı Babil'de ortaya çıkmıştır. Ünlü kralları Hammurabi, ilk anayasa olarak bilinen Hammurabi Kanunlarını oluşturdu. Bu kanunlar Sami geleneklerinden ve Urukagine kanunlarından yararlanılarak hazırlanmıştır. Babil Kulesi ve Babil'in Asma bahçeleri en önemli eserleridir.

7

ASUR UYGARLIĞI


Yukarı Mezopotamya'da kurulmuşlar, Toroslar ve Kapadokya'ya kadar yayılmışlardır. Anadolu'da ticaret kolonileri kurdular. Çivi yazısını Anadolu'ya öğreterek, Anadolu'da tarih devirlerini başlattılar. Tüm çivi yazılı eserleri başkentleri Ninova'da toplayarak, ilk kütüphanecilik ve arşivcilik faaliyetini başlattılar.

Mezopotamya Uygarlıklarının Bilinmeyen Tarihi
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR