Mezopotamya Uygarlıklarının Bilinmeyen Tarihi
Mezopotamya ne demek? Mezopotamya'nın sınırları neresidir? Mezopotamya'da hangi medeniyetler kuruldu? Tarihsel süreci nedir?
Doğu ve Batı sınırı arasında kalmış olan Mezopotamya uygarlıkların beşiği olarak adlandırılıyor. İnsanlık tarihi açısından siyasi, sosyal ve kültürel olarak önemli gelişmelere ev sahipliği yapan Mezopotamya geçmişten günümüze birçok medeniyete de ev sahipliği yaptı. Mezopotamya bölgesinde ortaya çıkan ilk şehirler, şehir devletleri ve bu kavramlarla ilgili olarak ortaya yönetimler çıktı. Her medeniyette olduğu gibi Mezopotamya medeniyetinin temelinde de su yolları vardır. Dicle ve Fırat nehirlerinin hayat verdiği Mezopotamya coğrafyası, zamanın akışı içerisinde sakinleri tarafından farklı isimlerle anılmıştır.
TARİHİN EN ETKİLİ KÜLTÜRLERİ
Tarih boyunca Mezopotamya’da birçok farklı halk, kültür, medeniyet ve imparatorluk doğup gelişmiş. Bunlardan biri de yaptıkları keşifler ve geliştirdikleri teknolojiler geçmişten bugüne dünyamızı şekillendiren Sümerler. MÖ 4. binyılda ortaya çıkıp yayılan Sümerler her ne kadar güçlü bir devlet kurmuşlarsa da politik olarak yekparelikten uzaktı. Çokça bilinen bir diğer Mezopotamya halkı ise Asurlardı. Antik dönemlerde Orta Doğu’nun büyük bölümü boyunca uzanan bir imparatorluk inşa eden bu halk Asur, Ninova ve Nimrud da dahil birçok kent kurmuştu. Günümüz Asurları bugün hala Irak ve Suriye’de yaşamaya devam ediyor.
Mezopotamya’da doğup gelişen halklar arasında Babiller de bulunuyor. Yaklaşık 2.500 yıl önce en güçlü dönemlerinde Basra Körfezi’nden Mısır sınırlarına kadar uzanan devasa bir imparatorluk kuran Babiller matematik ve astronomide de çığır açan keşifler yapmıştı. Mezopotamya’da kurulan medeniyetlerin hem adı hem de yapmış oldukları faaliyetler günümüze kadar gelmiştir.
MEZOPOTAMYA’DA KURULAN MEDENİYETLER
Mezopotamya bölgesi günümüzde; kuzeyde Toros Dağları, güneyde Basra Körfezi, doğuda Zagros Dağları, batıda da Suriye Çölü tarafından çevrelenen alan için kullanılır. Dicle ile Fırat arasındaki bu geniş vadi, kuzeyde ve batıda aşılması güç coğrafi etmenler tarafından kuşatılmış olsa da, diğer yönlerden dış dünyaya açıktı. Mezopotamya bölgesi, kuzey ve doğudan Anadolu-İran yüksek yaylaları, güneybatıdan Arabistan masifi, batıdaki Akdeniz kıyılarından da Filistin ve Lübnan dağları olarak da tanımlanabilir.
Söz konusu coğrafyaya, her ne kadar Dicle ve Fırat nehirleri hayat verse de, bu nehirleri ve bu coğrafyanın imkânlarını bir zanaatkar ustalığıyla işleyerek orada medeniyetin meşalesini yakanlar, bu coğrafyanın en eski sakinleridir. Mezopotamya coğrafyası, Aşağı ve Yukarı Mezopotamya olmak üzere iki farklı ekolojik, kültürel ve sosyal bölgeyi içeriyor.
Fırat ve Dicle nehirleri arasında dünyanın en eski ve en verimli toprakları olan Mezopotamya bölgesinde birçok medeniyet kuruldu. En verimli toprakların bulunmasından dolayı bölge tarih boyunca farklı kavimlerden ve farklı medeniyetlerden göç almasına neden oldu. Bunun en önemli siyasi sonucu ise tek bir medeniyetin Fırat ve Dicle arasındaki bu bölgesine tek bir siyasi güç hakim olamamıştır. Pek çok kadim medeniyete ev sahipliği yapan Mezopotamya topraklarına göçen insanlar, bu coğrafyada dünya kültür mirasının temelleri atılmıştır.
Mezopotamya, göç yollarını kapsaması, iklim şartlarının iyi ve toprağın bereketli olması nedeniyle birçok kez istilaya uğradı. Bu da sürekli hüküm süren uygarlıkların değişmesine neden oldu. Bu uygarlıklardan en çok bilinenleri;
– M. Ö. 4000-2350 yılları arasında hüküm süren Sümerler (ilk uygarlık),
– M. Ö. 2350-2150 yılları arasında hüküm süren Akadlar,
– M. Ö. 2000-609 yılları arasında hüküm süren Assur Krallığı,
– M. Ö. 1894-1595 yılları arasında hüküm süren Babiller,
– M. Ö. 1595-1347 yılları arasında hüküm süren Kassitler,
– M. Ö. 1500-1274 yılları arasında hüküm süren Hurriler,
– M. Ö. 609-539 yılları arasında hüküm süren Yeni Babil İmparatorluğu,
– M. Ö. 538-330 yılları arasında hüküm süren Ahameniş İmparatorluğu’dur.
HİTİT UYGARLIĞI
Anadolu'ya Kafkaslar'dan geldikleri tahmin edilmektedir. Kızılırmak çevresinde kurulmuştur. Başşehirleri Hattuşaş (Boğazköy)'dır. Hititler Suriye toprakları için Mısır ile yaptıkları savaş sonucunda Kadeş Antlaşmasını imzaladılar. Kadeş Antlaşması tarihte bilinen ilk antlaşmadır. Hititler'de asillerden oluşan Pankuş denilen bir meclis vardı. Bu meclis kralın yetkilerini kısıtlıyordu. Hititlerde kraldan sonra en yetkili kişi Tavananna denilen kraliçeydi. Hititler krallarının hayatlarını anlatan ANAL adını verdikleri yıllıkları hazırlayarak, tarafsız Tarih Yazıcılığı'nı başlatmışlardır. Hititler kayaları düzleştirerek, tanrı kabartmaları yapmışlardır. İvriz ve Yazılıkaya Kabartmaları Hititlere aittir. Hititler Asurlular tarafından yıkıldılar.
LİDYA UYGARLIĞI
Bugünkü Gediz ve Menderes ırmakları arasındaki bölgeye eski çağlarda Lidya deniliyordu. Başkentleri Sardes'dir. Lidyalılar ticarette geliştiler. Tarihte parayı ilk kez kullanan Lidyalılar'dır. Lidyalılar Efes'ten başlayıp, Mezopotamya'daki Ninova'ya kadar uzanan Kral Yolu'nun açılmasında etkili oldular. Lidyalılara Persler son vermiştir. Lidyalıların kısa zamanda yıkılmasının sebebi, ordularının çeşitli kavimlerden toplanan ücretli askerlerden oluşmasıdır.
SÜMER UYGARLIĞI
Birbirinden bağımsız site denilen şehir devletleri halinde yaşadılar. En önemli şehirleri; Ur, Uruk, Lagaş'tır. Bu şehir devletleri ensi veya patesi denilen Rahip-krallar tarafından yönetiliyordu. Çok tanrılı inanca sahip Sümerlerin tapınaklarına ziggurat denirdi. Mezopotamya'da evler ve tapınaklar taş az olduğundan kerpiç ve tuğladan yapılmıştır. Günümüz Uygarlığının temeli olan yazıyı MÖ. 3500’de ilk kez Sümerler bulmuştur. Tarihte İlk yazılı hukuk kuralları Sümerler tarafından oluşturulmuştur. Bu özellikleri ile Sümerlere dünyadaki ilk Hukuk devleti diyebiliriz. Sümerlerin en önemli edebiyat eserleri; Gılgamış Destanı, Yaradılış Destanı ve Tufan Hikayesi'dir. Sümerler Matematik ve Geometrinin temellerini attılar. Dört işlemi bulmuşlar, dairenin alanını hesaplamışlar, çarpma ve bölme cetvelleri hazırlamışlardır. Sümerler astronomide de gelişmişlerdir. Burçları bulmuş, bir ayı 30, bir yılı 360 gün olarak hesaplamışlardır. Dünyada ilk kez ay yılı hesabına dayanan takvimi Sümerler bulmuşlardır. Son araştırmalara göre örf, adet, geleneklerine ve dil yapılarına, kullandıkları aletlere bakılarak Sümerlerin Mezopotamya'ya Orta Asya'dan geldikleri Türk olabilecekleri tahmin edilmektedir. Akkadlar tarafından yıkılmışlardır.
AKAD UYGARLIĞI
Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. İlk sürekli ve düzenli orduları kurmuşlardır. Bu sayede kısa zamanda Mezopotamya'nın tamamına sahip olmuşlardır. Tarihte bilinen ilk büyük imparatorluğu kurdular. Kurucuları Sargon, başkentleri Agade'dir. Tapınaklarına da Agade denilirdi. En önemli mimari eserleri Zafer Anıtı'dır.
BABİL UYGARLIĞI
ASUR UYGARLIĞI
Yukarı Mezopotamya'da kurulmuşlar, Toroslar ve Kapadokya'ya kadar yayılmışlardır. Anadolu'da ticaret kolonileri kurdular. Çivi yazısını Anadolu'ya öğreterek, Anadolu'da tarih devirlerini başlattılar. Tüm çivi yazılı eserleri başkentleri Ninova'da toplayarak, ilk kütüphanecilik ve arşivcilik faaliyetini başlattılar.