31.03.2022-09:50 (Son Güncelleme:31.03.2022-11:15)

Mevsim geçişlerinde bağışıklık nasıl güçlendirilir?

Mevsim geçişlerinde hava koşullarında meydana gelen değişiklikler bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek hastalıklara karşı daha savunmasız bir hale getirmektedir. Peki, Kış aylarında bağışıklık güçlendiren sebzeler nelerdir? Detaylar haberimizde.

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için tüketilmesi gereken besinleri bir araya getirdik. İşte bağışıklığınızı güçlendirerek hastalıklara karşı duvar örecek besinler…

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

Nar

Nar, içeriğinde yer alan likopen sayesinde bağışıklığı güçlendirmektedir. İçerdiği vitaminler ile vücudu enfeksiyonlara karşı kalkan gibi korumaktadır. Likopen antioksidan molekül olması ile kanser oluşumunu oldukça azaltmaktadır.

Havuç

Özellikle havuç gibi turuncu sebzelerde bulunan karotenoidler vücudu hücresel hasarlara karşı korur ve yüksek miktardaki C vitamini içeriğiyle de bağışıklık sistemini güçlendirir. Havuç ayrıca bağışıklık hücresi çoğalmasında ve antikor üretiminde önemli bir rol oynayan B6 vitamini içerir.

Beyaz lahana

Antoksantin pigmenti beyaz lahanaya rengini vermektedir. Kanser ve bazı kronik hastalıkların önlenmesinde oldukça önemli etkileri olan beyaz lahana antiinflamatuvar etkisiyle immün sistemi güçlendirerek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Kabak çekirdeği


Çinko deposu olan kabak çekirdeği, bağışıklığa karşı oldukça etki sağlamaktadır. Çinkonun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile vücut direnci yükselmektedir

Lif

Tam buğday ve unu, tam çavdar ve unu, bulgur, kara buğday, yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, kepekli makarna, kinoa gibi besinleri daha sık tüketerek bağırsak hareketleri desteklenip, metabolizma hızlandırılır ve bilişsel olarak daha iyi hissedilir.

Mor üzüm

Koyu renkli üzüm çeşitlerinde fazla miktarda bulunan antosiyanin maddesi vücuda zarar veren serbest oksijen radikallerine karşı savaşan güçlü bir antioksidandır. Antosiyanin içeren mor üzüm bağışıklığı desteklerken kansere karşı da savaşmaktadır. Antosiyaninlerin, kronik hastalık risklerini önemli oranda azalttığı kanıtlanmıştır. Mor üzümün iltihabı hafifletici bir etkisi vardır.

Bitki çayları

Bitki çayları antioksidan özelliklerinden dolayı hastalıklara karşı hem koruyarak hem de daha enerjik hissettirmektedir. Günde 1 veya 2 fincan bitki çayı tüketebilir. Bitki çayı olarak; adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, hibiskus, nane limon, yeşil çay, melisa, kekik, rezene, zeytin yaprağı çayı, papatya, anason gibi çayları tercih etmek önemlidir.

Kuru incir kürü


Bir tencerede önce sütü kaynatarak ardından da içerisine 4 adet kuru incir ilave edin. İncir ile birlikte sütü 5 dakika daha kaynattıktan sonra bu karışımı robottan geçirip püre kıvamına getirin.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr