07.06.2022-11:02 (Son Güncelleme:07.06.2022-11:22)

Mevlana İdris Zengin yaşamını yitirdi!

Bir çok dergi ve gazetelerde şiirleri, hikayeleri ve deneme yazıları olan Mevlana İdris Zengin hayatını kaybetti. Ünü yazar Zengin'in ölüm haberi sonrası Mevlana İdris Zengin'in kim olduğunun yanı sıra şiirleri ve eserleri de araştırılmaya başlandı. İşte haberin detayları...

1966 yılında Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde dünyaya gelen Mevlâna İdris Zengin, bir süredir sağlık problemleri yaşıyordu. Bu sabah acı haberi gelen Mevlana İdris Zengin'in yaşadığı kalp rahatsızlığından dolayı hayatını kaybettiği öğrenildi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1989 yılında mezun olduktan sonra yazarlık kimliği ile çok sayıda deneme yazıları yazan Mevlana İdris Zengin, İkindi yazıları, Dergâh, Albatros ile Diriliş'in yanı sıra Geniş Zamanlar ve Gerçek Hayat gibi dergilerde, gazetelerde şiirlerini ve hikayelerini yayınladı. Çocuk edebiyatı alanında birçok kitabı da kaleme alan Zengin, yazı ve şiirleriyle çok sayıda ödülün de sahibi oldu.

Mustafa Ruhi Şirin başkanlığında kurulan Çocuk Yayınları Danışma ve Yayın Kurulu'nun üyesi de olan Mevlana İdris Zengin, bir dönem 100 Temel Eser listesinde liste dışı bırakılmıştı ve o anı çocuğu önemsememe, hayal dünyasını dikkate almama olarak tanımlamıştı.

Mevlana İdris Zengin şiirleri ve eserleri

- Çınçınlı Masal Sokağı

- Dondurmalı Matematik

- Hayâl Dükkânı

- Kirpiler Şapka Giymez

- Korku Dükkânı

- Vay Canına

- Kuş Renkli Çocukluğum

- Sinir Dükkânı

- Tehlikeli bir Kipat

- Ütüsüz Ayakkabılar

- Sufi ile Pufi

- İyilik Dükkanı

- Tuhaf Adamlar (10 kitap)

- Acaip Hayvanlar (10 kitap)

- İyi Geceler Bayım" (şiir)


Mevlana İdris Zengin Ödülleri:

Kuş Renkli Çocukluğum adını verdiği şiir kitabıyla 1987 yılında Gökyüzü Yayınları Çocuk Edebiyatı ödülüne layık görülen Mevlana İdris Zengin, "Korku Dükkânı" adlı kitabıyla da 1998'de Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatının ödülünün sahibi oldu.

2008'de Kosova/Prizren'de yayınlanmış olan Türkçem dergisi tarafından Türkçeye katkı yapan kişilere özel hazırlanan uluslararası ödülü sahibi olan Zengin, 2011 yılında da Birikim Eğitim Kurumu'nun "En Başarılı Çocuk Yazarı" seçildi.

Mısır-Kahire, Almanya-Berlin ve Türkiye-İstanbul, Çanakkale, Erzurum olmak üzere 5 ayrı üniversitede bilimsel çalışmaları olan Mevlana İdris Zengin'in bazı masalları çizgi filme dönüştürülerek televizyonlarda yayınlanmıştır.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar ve şair Mevlana İdris Zengin ile ilgili bir taziye mesajı paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün vefat haberini teessürle öğrendiğim mesai arkadaşım, değerli yazar ve şair Mevlana İdris Zengin kardeşimize Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Rabbim taksiratını hasenata tebdil eylesin, ailesinin ve tüm sevenlerinin başı sağ olsun, mekânı cennet olsun." diye söyledi.

husnagguven@gmail.com