İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) tarafından yürütülen çalışmalarda; 2019 senesinin ilk 6 ayında 17 bin 234 litre kaçak içki, 95 bin 859 adet içki şişesi, 4 milyon 683 bin 672 adet etiket ve toplamda 439 bin 912 TAPDK bandrolü ve yabancı bandrol ele geçirildi.
39 KİŞİ TUTUKLANDI
Yapılan çalışmalarda ise 167 şüpheli yakalandı. Şüphelilerden 15’inin yabancı uyruklu olduğu 39 kişi tutuklandı.
YAZ AYLARINDA ZEHİRLENMELER DAHA FAZLA
Özellikle yaz aylarında daha fazla olan zehirlenmeler, yasal olmayan yöntemlerle üretilen metil alkol içerikli sahte içkiler nedeniyle yaşanıyor. Odun talaşının distile edilmesi ile elde edilen metil alkol, daha çok endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici türü maddelerin yapım aşamasında kullanılıyor.
AYIRT ETME İHTİMALİ BULUNMUYOR
Uzmanlar, sayının bu kadar yükselmesinin ve ani ölümle sonuçlanmasının nedeninin metil alkolün herhangi bir şekilde ayırt edilememesindan kaynaklandığını söylüyor.
Metil alkolün son derece zehirli, ölümcül bir madde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Aydın, "Alkolün etkisi ister etil, ister metil olsun bir sarhoşlukla başlar. Derecesine ve içtiği içkinin miktarına göre artan şekilde sarhoşluk devam eder. Etil alkol içildiği zaman kişi, sarhoşluk yaşar ve geçer. Fakat içerisinde metil alkol bulunan bir içki içildiği zaman kişide yaptığı etkiler, zehirlenme belirtilerine götürür. İlk olarak kişi içki içmeye başladıktan sonraki sarhoşlukla beraber görme bulanıklığı meydana gelir. İnsanlar sarhoşken de bulanık görmeye başlar. Bu bulanıklığın içindeki sahte içkinden mi, yoksa alkolden mi kaynaklandığını bilemez. Dolayısıyla kişinin 'ben içttiğimi anlarım' deme ihtimali yoktur. Asıl tehlike burada işte, fark etme ihtimali yok. Zaten fark edildiği anda da iş işten geçmiş oluyor.” şeklinde konuştu.
KUSMAK ÇÖZÜM DEĞİL
Kişilerin metil alkol zehirlenmesi yaşadıklarını anladıkları anda derhal bir sağlık kuruluşuna gitmesini vurgulayan rof. Dr. Aydın, “Bu durumu ilk olarak masada fark ettiklerinde derhal bir sağlık kuruluşuna gitmeleri lazım. Kusma ile bir değişiklik olmaz. Çünkü içki artık kana karışmış durumda. Alkolün mideden kana karışması çok hızlı, bu yüzden kusma ile bir değişiklik olmaz. Kana karışan bir maddenin kendilerinin yapacağı müdahale ile çözümü olmaz.” şeklinde konuştu.
PANZEHİRİ VAR
Prof. Dr. Aydın, metil alkol zehirlenmesinde erken teşhisin hayat kurtardığını ve panzehrinin bulunduğunu belirtti.
Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.