10.08.2023-14:47 (Son Güncelleme:10.08.2023-14:59)

Meteor yağmurları için geri sayım başladı: Uzman isim görsel şölen için tavsiyelerde bulundu

Hafta sonu başlayacak olan meteor şöleni için insanlar şimdiden kamp alanlarına akın etmeye başladı. 12-12 Ağustos saat 21.00’da başlayacak olan meteor yağmurunun gün doğumuna kadar net bir şekilde görünebileceğini belirten uzmanlar görsel şölene şahit olmak isteyenler için tavsiyelere bulundu.

12 ile 13 Ağustos gecesi saat 21.00’da başlayacak olan meteor yağmurları, Türkiye’nin her yerinden izlenebilecek. Cumartesiyi pazara bağlayan gece 23.00 ile 01:00 arasında görsel şölenin yaşanacağını ifade eden Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Tanrıver, plan yapanların ışık kirliliğinden uzak yerleri tercih etmesi gerektiğini belirtti.

Meteor şöleni başlıyor

AA’da yer alan habere göre; Merakla beklenen meteor yağmuru için sayılı günlerin kaldığını dile getiren Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Tanrıver, "Hemen bunlara 'yıldız kaydı' ya da 'meteor' gibi isimler takarlar ancak ya uçak ya yapay uydu ya da uzay istasyonunun geçişi olabilir. Doğal olarak kayan yıldızlar çok hızlı şekilde, saniyelik bir olay gibi kendini gösterecektir. Bunu en iyi şekilde seyredebilmemiz için ışıksız bir ortamda, gece karanlığında ya şehir dışında ya da yüksek yerlerde bulunmamız daha elverişli olacaktır. Hatta eğer yere yatarsak daha iyi ve net gözlemleyebiliriz. Çıplak gözle gözlemlemek daha doğrudur."


Meteor yağmuru Türkiye’den izlenebilecek mi?

Vatandaşların merak ettiği ‘Meteor yağmuru Türkiye’den görülebilecek mi?’ sorusuna cevap veren Tanrıyer, meteor yağmurunun Kayseri'de Erciyes Dağı'nda, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde de hava muhalefetinin olmadığı şehir dışındaki yüksek bölgelerde rahatlıkla gözlemlenebileceğini dile getirdi.

"Meteor ile UFO karıştırılıyor"

Bazı kişilerin meteor yağmurlarında tanımlayamadıkları cisimleri UFO ile karıştırdıklarına dikkat çeken Tanrıyer, "Meteor, eğer sana doğru geliyorsa büyüyecektir, gittikçe parlaklaşacaktır. Bu gök taşı yağmuru da olabilir. Göktaşları da büyük parlaklıklar, ateş topları şeklinde Dünya'ya gelip büyüklü küçüklü kraterler oluşturmaktadır. İstanbul'da (İstanbul semalarında görülen parlak ışık) görünen de buna benzer bir olaydır. Gittikçe parlaklığını artırmıştır. Onun bir meteor yağmurunun başlangıç evrelerinde görülen meteorlardan birisi olduğu tespit edilmiştir."

mihrabkurt@haber365.com.tr