01.08.2024-16:15 (Son Güncelleme:01.08.2024-16:15)

Merkez Bankası'ndan Yeni TL Adımı: Ek TL Depo Alım İhaleleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasadaki fazla Türk Lirası (TL) ile ilgili yeni bir adım attı. Bu karara göre, TCMB gün içerisinde ek TL depo alım ihalesi açabilecek. Fazla likidite miktarının dün itibarıyla 220 milyar TL civarında olduğu belirtildi.

Piyasalarda fazla likidite ve gecelik faizler yakından takip edilirken, TCMB'nin bu yeni adımı sterilizasyon araçlarına yönelik oldu. Buna göre, 11.00-11.30 saatleri arasında düzenlenen TL depo alım ihalelerine ek olarak, gün içerisinde gerekli görülen durumlarda ek TL depo alım ihalesi açılabilecek.

Fazla Likidite ve Faizler

TCMB'nin bu adımı, gecelik faizlerin koridorun alt bandına yaklaşmasıyla birlikte geldi. Fazla likidite dün itibarıyla 220 milyar TL civarındaydı ve gecelik faiz yüzde 47,02 ile faiz koridorunun alt bandına gelmişti.

Temmuz ayında bir hafta boyunca politika faizinin altına kalan gecelik faiz, depo ihalelerinin desteğiyle yeniden yüzde 50 seviyesinin üzerine çıktı, ancak bu durum kalıcı olamadı. Mart ayında faiz koridorunun alt bandı yüzde 47, üst bandı yüzde 53 olarak belirlenmişti.

Döviz Alım ve Satış Yönlü İhaleler

Geçen hafta Merkez Bankası, döviz alımı içeren Türk Lirası swap işlemlerini tersine çevirmiş ve satış yönlü ihalelere başlamıştı. Bu adımlar, piyasadaki fazla TL'nin azaltılması ve likidite yönetiminin daha etkin yapılması amacıyla atıldı.

cerenpeksen@haber365.com