26.03.2022-02:10 (Son Güncelleme:26.03.2022-02:10)

MEPET tedbir kararının gerekçesi ne? Tedbir süresi ne kadar? Hangi hisse? 1 aylık işlem kısıtlaması geldi

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından MEPET METRO PETROL VE TESİSLERİ SAN. TİC. A.Ş.'nin halka açık işlemlerinde tedbir kararı verildi. Bu kararın arsından ise MEPET tedbir kararının gerekçesin ne olduğunu araştırırken tedbir süreci ile ilgili de yanıt aramaya başladı. Peki, MEPET tedbir kararının gerekçesi ne? Tedbir süresi ne kadar? İşte hisse yatırımcılarının merak ettiği soruların yanıtları..

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi'ni (VBTS) devreye alma kararı veren Sermaye Piyasası Kurulu, bu kapsamda EPET METRO PETROL VE TESİSLERİ SAN. TİC. A.Ş.'nin (MEPET.E) paylarının 28/03/2022 tarihine konu olan işlemlerden 27/04/2022 tarihindeki işlemlere kadar açığa satış ve kredili işlemlere konu edilemeyeceğini bildirdi. Yapılan bu açıklama sonrasında ise MEPET tedbir kararının gerekçesi ile birlikte tedbir sürecinin ne kadar olduğu merak edildi.

VBTS kapsamı adı altında konulan tedbir kararları bilindiği üzere payın işlem gördüğü pazar yada platformlarda işlem kurallarının yanı sıra pazar değişimi gibi bazı nedenlerde uygulamaya alınan esaslardan ayrı bir şekilde değerlendirmeye alınır. Bu kapsamda VBTS tedbirlerine konu olan hisseler kararın uygulamaya alındığı diğer işlem esaslarındaki geçerlilik sürelerinden farklı bir biçimde konulan tedbir sürecini sonuna kadar uygulamada kalır.

SPK tarafından alınan bir kararda ise 11/02/2021 tarihli kararı yönetmelik uyarınca Borsa İstanbul A.Ş.'nin pay piyasaları çerçevesinde ikinci bir duyuruya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylar üzerindeki açığa satış işlemleri yasaklandı. Finansal tanımında Borsa İstanbul'da pay piyasasında yatırımcının sahip olmadığı bazı enstrümanların ödünç alınarak ve sonradan yerine koymak şartı ile satışının yapılmasını sağlayan bir emir türü olan aşığa satış işlem yasağında yatırımcılar sahip olmadıkları sermaye piyasalarında ödünç olarak aldığı ve daha yüksek fiyattan satarak saha düşük fiyattan yerine koyması engellendi.


Kredili işlemlerde yasağa konu olan hisselerde yatırımcılar, yalnızca portföyleri üzerinde bulunan nakitleri kadar alım emri verebilirler ve bu hissenin işlemde kapatılma durumu olarak değerlendirmeye alınmaz çünkü hisse normal işlem yapmaya devam eder. Yatırımcı yalnızca kendi parası kadar talep gönderebilir.

Şirket hisselerine verilen kredili işlem yasağında ise sadece hesabında nakit parası bulunanlar ilgili hisse senedini alabilirler. Kredili işlem yasağı öncesi genel olarak hisse senetlerinde bir durgunluk gözlemlenir. Hisse senedi hızla düştüğünde veya yükseldiğinde hissenin normal seviyesine gelmesi de beklenir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr