16.02.2021-11:40 (Son Güncelleme:16.02.2021-11:40)

Menopoza Girildiğinde Hamile Kalınır mı?

Menopoza girildiğinde kadının hamile kalabilmesi mümkün değildir, çünkü vücut artık yumurtanın olgunlaşması ve rahmin hazırlanması için gerekli olan tüm hormonları yeterince üretememektedir, bu da gebeliği imkansız hale getirir. Menopoz döneminde döllenme yapacak yumurta olmadığı için, hamile kalamazsınız.

Menopoz süreci sadece kadının doğal bir şekilde adet olmadan üst üste 12 ay geçirmesi ile başlar. Hastalıklar veya psikolojik bozukluklar menopoz nedeni ile ilişkilendirilmez. Bu dönem en sık 48 yaşından sonra ortaya çıkar ve kadının üreme döneminin sona ermesini işaret eder.

Genellikle kadın menopoza yeni girdiği süreç de korunmasız bir cinsel ilişki sonucu ile, aynı dönemde yumurtama gerçekleşerek bir gebelik olabilir. Menopozun gerçekleşmesi için bu geçiş sürecini tamamlaması bir yılı alır.. Bu döneme premenopozal veya klimakterik denir ve sıcak basmaları ile işaretlenir.


GEBELİĞİ ENGELLEYEN DÖNEM

Menopoz döneminden sonra, yumurtalıklar progesteron ve östrojen üretimini azaltır, çünkü kadın artık hamile kalamaz, yumurtanın olgunlaşma ve endometrium büyümesini önler. Bu nedenle, döllenebilir bir yumurta nın olmamasına ek olarak, endometrium da embriyo almak için yeterli büyümez.

Bu dönem baştan sona psikolojiyi olumsuz yönde etkileyen bir durumdur, postmenopoz olması için kadının 12 ay boyunca periyotlarında adet olmaması gerekir.


MENOPOZDA HYAMİLE KALMANIN YOLU VAR MI?

Kadın gebeliğinin daha geç bir dönemde olmasını isterse, gebelik gerçekleşmesi için tek yol premenopozal dönemdir. Premenopozal dönem kadınların hormonlarına bağlı olarak bir kaç ay yada yıl sürebilir. Bu aşamada hormonlar azalmaya başlanmasına rağmen, hormon replasmanı ve in vitro fertilizasyon tedavisi ile bu durumu tersine çevirmek mümkündür.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr