03.05.2019-17:25 (Son Güncelleme:23.08.2021-12:17)

Menopoz Hakkında Her Kadının Bilmesi Gerekenler

Kadınların en önemli sağlık döngüsü regli dönemidir. Ancak her kadın belirli bir süre sonrası menopoz dönemine girer. Zorlu geçebilen menopoz dönemi hakkında her kadının bilmesi gerekenleri sizin araştırdık. İşte her kadının bilmesi gerekenler…

Tüm kadınlar hayatlarının belirli bir döneminde menopoz evresi yaşarlar. Sağlıklı bir döngünün parçalarından biri olan menopoz dönemi, her kadında farklılık gösterir. Bizde menopoz hakkında her kadının bilmesi gerekenleri sizler için yazımızda bir araya getirdik. İşte detaylar…

MENOPOZ HAKKINDA HER KADININ BİLMESİ GEREKENLER

Belli bir yaşın üzerindeki tüm kadınlar menopoza girerler. Menopoz, bir yıl boyunca regl döneminin olmadığı dönem olarak tanımlanır. Menopoza girdiğiniz yaş değişebilir, ancak çoğunlukla 40'lı yaşlarınızın sonlarında veya 50'li yaşların başında görülür. Peki menopoz hakkında kadınlar ne kadar bilgiye sahip?

Menopoz her kadının hayatında mutlaka yaşayacağı bir durumdur. Menopoz için ömgörülen yaş 45-50 aralığıdır. Ancak bu kalıtımsal özelliklere göre değişebilir. Peki kadınlar menopoz hakkında ne kadar bilgiye sahiptir. Gelin birlikte inceleyelim.

Menopoza girdiğimde hangi yaşta olacağım?

Menopoz yaşının genetik olarak belirlendiği düşünülür, ancak sigara veya kemoterapi gibi şeyler yumurtalık düşüşünü hızlandırabilir ve erken menopoza sebep olabilir. Doğum yapmış olan kadınlarda yapmamış olanlara ve doğum kontrol hapı kullanmış kadınlarda kullanmamış olanlara oranla menopoz daha geç yaşlarda olur. Kadınlar ortalama 45-55 yaş arasında menopoza girer.

Östrojen seviyeleri azaldığında hangi belirtiler ortaya çıkıyor?

Kadınların yaklaşık yüzde 75'i bu dönemde en sık rastlanan belirti olarak sıcak basmaları yaşadıklarını belirtiyor. Sıcak basmaları gündüz veya gece oalbilir. Bazı kadınlar artralji veya ruh hali değişikliği olarak bildiğimiz kas ve eklem ağrıları da yaşayabilir. Bu belirtilerin neyden kaynaklandığını belirlemek zor olabilir.

Sıcak basmalarını nasıl anlarım?

Sıcak basmaları esnasında, vücut sıcaklığınızın yükseldiğini hissedeceksiniz. Sıcak basmalar vücudunuzun üst yarısını etkiler ve cildiniz kırmızı renge dönüşebilir veya lekeler oluşabilir. Bu sıcak, terlemeye, kalp çarpıntısına ve baş dönmesine sebep olabilir. Sıcak basmaları günlük olarak hatta günde birçok kez oluşabilir. Bir yıl boyunca veya birkaç yıl boyunca bunu yaşayabilirsiniz.

Kalp hastalığı menopoza mı bağlı?

Baş dönmesi veya kalp çarpıntısı gibi kalple ilgili durumlar, menopoz esnasında ortaya çıkabilir. Azalan östrojen seviyeleri vücudun esnek arterleri tutmasını önleyebilir. Bu kan akışını etkileyebilir. Kilonuzu izlemek, sağlıklı ve dengeli beslenmek, egzersiz yapmak ve sigara içmemek kalp rahatsızlıklarını geliştirme riskini azaltabilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr