Meningokok Nedir? Meningokok Belirtileri Nelerdir? Meningokok Tedavisi Nedir? Meningokok Aşışı Nedir? Meningokok Aşışının Riskleri Nelerdir?
Menenjit ve kan zehirlenmesi olarak kendini gösteren Meningokok, ender görülen hastalıklardan biridir. Meningokok nedir? Meningokok belirtileri nelerdir? Meningokok tedavisi nedir? Meningokok Aşışı Nedir? Meningokok Aşışının Riskleri Nelerdir? gibi soruların yanıtı ise tüm detaylarıyla haberimizde…
Çok az bulaşıcı olduğu için, ender rastlanan bir tür olan Meningokok, esasen tehlikeli bir hastalıktır ve üzerinde durulması gerekmektedir. Meningokok adlı bakteriden kaynaklı olan bu hastalıkta, hem menenjit hem de kan zehirlenmesi görülür.
MENİNGOKOK NEDİR?
Beyin ve omuriliğin koruyucu zarların iltihabı olan bu hastalığın en belirgin bulguları arasında, ateş, baş ağrısı ve ense sertliği yer alıyor. Tehlikeli bir hastalık olsa da, erken tanı ile hastaların çoğu iyileşme gösteriyor.
MENİNGOKOK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Meningokok hastalığının belirtileri arasında; yüksek ateş, titreme, kramp, şiddetli baş ağrısı, kusma, iştahsızlık, uyuşukluk ve huzursuzluk, ciltte döküntü, boyunda veya sırtta sertlik, eklem ağrıları, ışıklı ortamlarda gözlerde rahatsızlık, kusma veya mide bulantısı, ödem ve ishal gibi rahatsızlıklar yer alıyor.
MENİNGOKOK TEDAVİSİ NEDİR?
Meningokok hastalığında, hastalar hastaneye yatılarak tedavi görür ve erken tedavi yapılırsa hastalar tamamen iyileşme gösterir.
MENİNGOKOK AŞISI NEDİR?
Meningokokun yarattığı hastalıklar, ölümcül düzeyde olabiliyorken, aynı zamanda kişinin kalıcı beyin hasarına da neden olabilir. Bu yüzden, hasta hemen kontrol altına alınmalıdır. Öte yandan meningokok aşısının, günümüzde en etkili yöntem olduğu da bir gerçektir. Bakteriye karşı güçlü bir bağışıklık yanıtı gösteren aşı, hastalığın ilerlemesini de önler.
MENİNGOKOK AŞISININ RİSKLERİ NELERDİR?
Meningokok bakterisinin yapısal ürünleriyle üretilen aşı, beklenmedik etkilere yol açabilir. Bu sebepten dolayı, hekim kontrolü ve onayı olduktan sonra aşı olabilirsiniz. Ayrıca meningokok ve bunun bir benzeri türünde aşıya alerjisi olanlar, şiddetli hastalıklara sahip olanlar ve aşı içerisinde herhangi bir maddeye karşı alerjisi olduğunu bilenler aşıdan uzak durmalı ya da bir hekime başvurmalı.
Ayrıca aşının yan etkileri arasında, aşının yapıldığı yerde kızarıklık olabilir, geçici bir ateş meydana gelebilir, ciltte kaşıntı veya döküntü meydana gelebilir.