19.06.2022-10:10 (Son Güncelleme:19.06.2022-10:10)

Memur nedir, nasıl olunur? Memur olma şartları nelerdir? 2022 memur maaşları ve iş imkanları

Son günlerin araştırılan mesleklerinden birisi olan memurluk hakkında araştırmalar durmadan devam ediyor. Peki Memur nedir, nasıl olunur? Memur olma şartları nelerdir? İşte 2022 memur maaşları ve iş imkanları...

Kökeni Arapça olan memurluk kelimesi, Türkçe’de devlet kurumlarında görev alan çalışanlar anlamına gelmektedir. Türkiye’de yüzbinlerce kişinin hayali olan memurluk mesleği hakkındaki araştırmalar son günlerde artış gösterdi. 2022 memur maaşları ve iş imkanlarını öğrenmek isteyen kişiler arama motorlarını meşgul etmeye devam ediyor. Peki Memur nedir, nasıl olunur? Memur olma şartları nelerdir?

Memur nedir?

Kamu hizmetinin tanımları önemli ölçüde değişmektedir. Başka bir deyişle, memur denilince insanların aklına ofis işleri gelebilir. Ya da geceleri sokakta çalışan gece bekçileri gelebilir Aslında ilçenin idari yönetiminden sorumlu olan kaymakam bir nevi memurdur. Okulları yöneten müdür de memurdur. Ancak temelde tüm bu bireyler, devlete ait işletmelerde çalışan sürekli işçilerdir. Devlet kurumlarında çalışırken, görevlerinin yerine getirilmesinden kesinlikle sorumludurlar.


Memur ne iş yapar?

Memurlar iş olarak birçok farklı pozisyonda çalışmaktadır. Ancak Türkiye'de birçok yetkili diplomatik işlerle uğraşıyor. Kısaca bu şu anlama gelir: Bir başka deyişle kurumlar arası yazışmalar, arazi işlemleri, kadastro gibi durumlar ele alınabilir. Son teknolojik gelişmelerle birlikte bu yazı işleri, yerini ileri teknoloji bilgisayarlara bırakmıştır. Yani artık evrak masrafları ile tek tek uğraşmanıza gerek yok. Bunun yerine mesajlar, mesajlaşma sistemi aracılığıyla anında iletilir. Bu durum posta teşkilatının eski önemini kaybetmesine neden olmuştur.

Memur nasıl olunur?

Kamu görevlisi olmanın birkaç yolu vardır. Karar vermeniz gereken ilk şey, nasıl bir kamu görevlisi olmak istediğinizdir. Yani lise mezunuysanız, çok iyi notlara ihtiyacınız var. Veya not ortalaması verilerek nöbetçi ve nöbetçi gibi memurlar tercih edilebilir. İki yıllık bir fakülteden mezunsanız, kamu görevlisi seçme sınavına girerek önlisans diploması alabilirsiniz. Tıbbi tesislerde çalışacak teknisyenler bu bölümlerde yetiştirilmektedir.

Örneğin bilgisayar veya laboratuvar teknisyenleri bunlardan bazıları sayılabilir. Lisans dereceniz varsa, yalnızca kamu işe alım sınavına girmeniz yeterlidir. Bu şekilde daha üst düzey yetkililer olabilirsiniz. Örneğin, hukuk veya finans departmanını tamamladıysanız, kaymakam olabilirsiniz. Veya mezun olduğunuz fakülte öğretmenlik fakültesi ise yeniden öğretmen olarak atanabilirsiniz. Ancak sadece memuriyet sınavına girerseniz memur olamazsınız. Bazı fakültelerin kendi sınavları vardır.

Memur maaşları ne kadar?

Memurların maaşları görev aldıkları yere göre değişmektedir. 2022 yılı itibariyle en düşük memur maaş 6429 TL, en yükseği ise 21.330 TL’dir.

muratcankilic@haber365.com.tr