Mekruh nedir, ne demek? Mekruh vakit ne anlama gelir? Mekruh vakitler ne zaman?
Ramazan ayının başlaması sonrasında sorgulanan kavramlardan birisi de mekruh kelimesi oldu. İslam aleminde mekruh olan namaz vakitleri vardır. Bu vakitlerde namaz kılınması ve ölü defni yasaktır. Peki Mekruh nedir, ne demek? Mekruh vakit ne anlama gelir? Mekruh vakitler ne zaman? İşte konu hakkında merak edilenler…
Mekruh vakitleri, namaz ibadetlerini yerine getirmek isteyen Müslümanlar, mekruh ve mekruh vakitleri konusundaki araştırmalarını sürdürüyor. İslam dünyasında yapılmaması istenmeyen şey anlamı taşıyan mekruh vakitlerinin ne zaman olduğunu bilmek isteyenler arama motorlarını meşgul ediyor. Peki Mekruh nedir, ne demek? Mekruh vakit ne anlama gelir? Mekruh vakitler ne zaman?
Mekruh vakit ne anlama gelir?
Bazı zamanlarda ibadetlerin gerçekleştirilmesi yasaklanmaktadır ve bu süreçlere "kerâhet vakitleri" adı verilmektedir. Bu konuda Ukbe b. Âmir el-Cühenî'nin naklettiği bir hadiste şu ifadeler yer alıyor:
"Resûlullah (s.a.s.) bize üç vakitte namaz kılmanın veya cenaze namazı kıldırmanın yasak olduğunu bildirdi: Güneşin doğduğu andan itibaren (bir veya iki mızrak boyu) yükselmesine kadar olan süre, güneşin tam tepede olduğu an (öğle vaktinin girmesine yaklaşık 10 dakika kala öğle vaktine kadar), güneşin batmadan önce gözleri kamaştırmayan bir hal alana kadar ve akşam namazı vakti girdiğinde güneş batana kadar olan zaman." (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 293 [831]; Ebû Dâvûd, Tatavvu‘, 10 [1277]; Cenâiz, 55 [3192]).
Mekruh vakitler ne zaman?
Bu vakitlerde güneşin doğuşundan itibaren 40-50 dakika süresince, öğle vaktine yaklaşık 10 dakika kala ve güneşin batmasına 40-50 dakika kalana kadar olan dönemlerde namaz kılınmamalıdır. Ayrıca, mazeretsiz olarak ikindi namazının bu süre zararına kadar geciktirilmesi mekruh kabul edilir. Mutedil bölgelerde bu vakitlerin başlama ve bitiş süreleri şu şekildedir:
Güneşin doğuşundan itibaren 40-50 dakika sonrasına kadar,
Güneşin tam tepede olduğu an (Öğle vaktinin girmesine yaklaşık 10 dakika kala öğle vaktinin girmesine kadar),
Güneş batmadan önce, gözleri kamaştırmaz hâle gelmesinden, batmasına kadar olan vakit (Güneşin batmasına 40-50 dakika kalmasından itibaren akşam namazı vakti girinceye kadar olan zaman) (Merğinânî, el-Hidâye, 1/42).