31.07.2024-11:08 (Son Güncelleme:31.07.2024-11:08)

Mehmet Şimşek: Dış Dengede ve Turizmde Olumlu Görünüm Sürüyor

Bugün TÜİK'in açıkladığı haziran ayı dış ticaret endeksi verilerini yorumlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık dış ticaret açığının haziranda bayram etkisi kaynaklı geçen aya göre sınırlı arttığını belirterek, buna rağmen geçen yıla kıyasla açıkta 32 milyar dolar iyileşme yaşandığını vurguladı.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı haziranda 19 milyar 49 milyon dolar, ithalat 24 milyar 920 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise 5 milyar 871 milyon dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76,4'e geriledi.

Bakan Şimşek'in Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK'in verilerini değerlendirerek, yıllık dış ticaret açığının haziranda bayram etkisi kaynaklı olarak sınırlı bir artış gösterdiğini, ancak geçen yıla kıyasla açıkta 32 milyar dolarlık bir iyileşme yaşandığını belirtti. Şimşek, "Dış ticaret açığındaki bu iyileşme, ekonomimizin genel sağlığını ve sürdürülebilirliğini gösteriyor" dedi.

Olumlu Görünüm

Bakan Şimşek, turizm sektöründe de olumlu bir görünüm olduğunu ifade etti. "Turizm gelirlerimizdeki artış, dış dengemizi destekleyen önemli bir faktör. Hem dış ticaret hem de turizmdeki bu olumlu gelişmeler, ekonomik büyümemize katkı sağlamaya devam ediyor" şeklinde konuştu.


Ekonomik Göstergeler

  • İhracat: 19 milyar 49 milyon dolar
  • İthalat: 24 milyar 920 milyon dolar
  • Dış Ticaret Açığı: 5 milyar 871 milyon dolar
  • İhracatın İthalatı Karşılama Oranı: %76,4

Şimşek, dış ticaret açığındaki iyileşmenin ve turizmdeki olumlu görünümün, Türkiye ekonomisinin güçlü ve sürdürülebilir büyüme yolunda olduğunun altını çizdi. "Bu göstergeler, ekonomimizin doğru yolda ilerlediğini ve geleceğe umutla bakmamız gerektiğini gösteriyor" dedi ve şu ifadelerde bulundu:

"Dış dengede ve turizmde olumlu görünüm sürüyor. Yıllık dış ticaret açığı haziranda bayram etkisi kaynaklı geçen aya göre sınırlı arttı. Buna rağmen geçen yıla kıyasla açık 32 milyar dolar iyileşti. İkinci çeyrekte yıllık ziyaretçi sayısı 60 milyon kişiye, turizm geliri ise 58 milyar dolara ulaştı.

"2024'TE CARİ AÇIĞIN MİLLİ GELİRE ORANININ YÜZDE 2’YE GERİLEMESİNİ BEKLİYORUZ"

Cari açıkta devam eden düşüşün yılın kalanında da sürmesini ve 2024 yılında cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2’ye gerilemesini bekliyoruz. Program hedeflerimiz için sürdürülebilir cari açık büyük önem taşıyor."

cerenpeksen@haber365.com