17.06.2022-01:13 (Son Güncelleme:17.06.2022-01:13)

Mazeretli ya da mazeretsiz oruç tutmamanın cezası nedir? Oruç tutmamanın hükmü

Ramazan ayında mazereti bulunan ya da bulunmayan kişilerin oruç tutmadıkları durumda bir cezası olup olmadığı araştırılmaktadır. Oruç tutmadığın zaman ne yapılması gerektiği, cezası merak ediliyor. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Ramazan ayında belli sebeplerden ya da bir sebep olmadan oruç tutulmadığında bir ceza olup olmadığı Müslümanlar tarafından merak edilmektedir. Bir ay boyunca oruç tutuğumuz Ramazan ayı içerisinde bazı durumlardan dolayı oruç tutamayan kişiler ne yapması gerektiğini de merak etmektedir. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Mazeretli oruç tutmamanın cezası nedir?

Müslüman aleminde Ramazan ayında oruç tutmak farz bir ibadettir. İslam’ın şartlarından biri olan oruç, bazı durumlardan dolayı tutulamaya bilmektedir. Oruç tutmak farz bir ibadet olsa da bazı durumlar söz konusu olduğunda kişiler oruç tutmayabilir.

Oruçlarına niyetlenen ancak gün içerisinde bir sağlık sorunu yaşayan ve durumu kötüye gidecek olan kişiler oruçlarını bozabilirler. Hastalıkları geçici olan kişiler Ramazan bittikten sonra oruçlarını güne gün kaza edebilirler. Ancak hastalıları ömür boyunca süren ve oruç tutamayan kişiler bunun yerine fidye vermektedir. Oruç tutamadığı için verilen fidye bir mal ya da hizmet olarak yapılabilmektedir. Fideye miktarı her yıl Diyanet İşleri tarafından açıklanmaktadır. Kişiler belirlenen oranda fidyeyi bir kişiye verirken isteyen kişiler günlük olarak aynı tutarda bir kişinin karnını da doyurabilir.

İhtiyaç sahibi birini doyurmakta fidye olarak geçmektedir. Ancak bu belirlenen oranlara uygun olmalıdır. Ramazanda 30 gün boyunca tutulmayan oruçlar için 30 kişinin karnının doyurulması gerekmektedir. Fazlasını yapmak ise kişi için daha sevap olacaktır. Bu konu Bakara suresinin 184. ayetinde açıklanmaktadır.


Mazeretsiz oruç tutmamanın cezası nedir?

Ramazan ayı dışında da tutulabilen oruç sadece Ramazan ayındakiler için farz bir ibadettir. Bir sene içerisinde toplamda 30 gün tutulan Ramazan orucu kişilerin nefisini terbiye etmek, fakirin halinden anlamak, aç kalan kişileri daha iyi anlayabilmek için yapılmaktadır. İslam dininde farz ibadetlerden biri olan oruç ibadetinin mazeret olmadan tutulmaması haram olarak geçmektedir. Mazereti olmayan kişilerin oruç tutulması üzerlerine farzdır.

Ramazan orucu hamile kadınlar, şeker hastaları ve tutmaları durumunda sağlıklarını olumsuz etkileyecek olan kişiler için farz olarak görülmez. Sağlık nedenleriyle tutulmayan oruçlar için bir ceza da verilmez. Fakat keyfi olarak tutulmayan Ramazan oruçları haram olarak kabul edilir. Allah’ın bizler için emrettiği şeyleri yerine getirmemekte bir isyan olarak görülür. Bu nedenle kişiler günaha girer ve haram işlemiş olur. Bu durumda kişiler haram işlediğini kabul etmeli ve bir daha yapmamak için tövbe etmelidir. Ayrıca Ramazan’da tutulamayan oruçlarında daha sonradan güne gün kaza edilmesi gerekmektedir. Bu oruçlar borç olarak görülür. 

Haber365
bilgi@haber365.com.tr