23.01.2021-15:32 (Son Güncelleme:23.01.2021-15:32)

Mazeret İzni En Fazla Kaç Gün Verilir?

İsminden dolayı yanlış anlaşılan mazeret izni, son günlerde en çok aranan konular arasına girdi. Mazeret izni nedir? Mazeret izni en fazla kaç gün verilir?

Herhangi bir kurum ve kuruluşta çalışan kişiler mazeret iznini nasıl alır? Mazeret izni kaç günü kapsar? Mazeret izni hangi durumlarda alınır? İşte haberin detayları...

MAZERET İZNİ NEDİR?

4857 sayılı İş Kanunu tarafından, işçinin yaşamış olduğu olağanüstü bir durumundan dolayı verilmiş olan ücretli izne mazeret izni denir. Bu mazeret izni, yıllık iznin dışında kullanılır.

MAZERET İZNİ HANGİ DURUMLARDA ALINIR?

Mazeret izni 657 sayılı kanunun 104. maddesinin C bendinde düzenlenmiştir ve işveren takdir hakkına bağlı olduğu bilinen mazeret izni devlet memurlarına toplamda en fazla 10 güne verilir.

Memurların mazeret izni kullanabildiği durumlar şu şekildedir;

Doğum mazereti: Kadın memura, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, buna 2 hafta daha eklenir. Eşi doğum yapan memura 10 gün izin verilir.

Ölüm mazereti: Eşi ya da çocuğu vefat eden memura 7 gün izin verilir. Eşinin ya da kendisinin anne, baba veya kardeşinin vefatı durumda da çalışan memura 7 gün izin verilir.

Diğer mazeretler izinleri: Yukarıda sayılan mazeretler dışında herhangi bir mazeretle izin isteyen memura; bir yıl içinde toplu veya bölümler halinde, en fazla 10 güne kadar mazeret izni verilmektedir.

İŞÇİ VE MEMUR MAZERETLERİ

>İşçi statüsündeki kişiler (yani 4A kapsamındaki kişiler) 3 günlük evlilik iznini kullanıyorken, memurlar için evlilik izni 7 gündür. Memurlar, çocukları evlendiğinde 7 gün izin alabilirler. Öte yandan işçiler, çocukları evliyken ücretli izin kullanamazlar ve yıllık izin başvurusunda bulunmaları gerekir.

İşçiler yalnızca ebeveynlerinin ve kardeşlerinin ölümü için izin alabilirler. Öte yandan memurlar, eşlerinin, ebeveynlerinin ve kardeşlerinin ölümü halinde 7 gün izin alma haklarına sahiptir.

Eşleri doğum yapan memurlar, on günlük babalık iznine sahiptir. İşçiler için babalık izni beş gündür. Bir çalışan evlat edinirse 3 günlük izin süresini kullanabilir. Bir çalışanın bir yıl içinde kullanacağı toplam mazeret süresinin bir sınırı yoktur. Toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerlerinde sözleşme ile mazeretler artabilir. Devlet memurları babalık izni, evlilik ve ölüm hariç yılda 10 güne kadar izin alma hakkına sahiptir. Öte yandan doğumdan 8 hafta önce ve 8 hafta sonra doğum yapan işçilere ve memurlara 16 hafta doğum izni verilmektedir.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr