Mayalanan yoğurt neden sulanır? Yoğurdun sulanmaması için ne yapılır? Yoğurt mayalamanın püf noktaları
Her işin bir püf noktası olduğu gibi yoğurt mayalamanın da incelikleri yer almaktadır. Yoğurt mayalandığında zaman zaman sulanır ve bu durum birçok kişiyi rahatsız eder. Yoğurdun neden sulandığını siler için açıkladık. İşte yoğurt mayalamanın püf noktaları…
Evde yoğurt mayalayanlar bazen yoğurtlarının sulandığını görmektedir.Yoğurdunuzun sulanmasının bazı nedenleri vardır. Yoğurt mayalamak için bazı püf noktalara dikkat ettiğinizde daha güzel yoğurtlarınızın olduğunu göreceksiniz. İşte yoğurt mayalamanın püf noktaları…
Yoğurt mayalandıktan sonra neden sulanır?
Yoğurt mayalamanın en ince noktası bekletme süresidir. Az bekleyen ya da çok bekleyen yoğurdun sulandığını görebilirsiniz. Yoğurt mayaladığınızda sütün uygun derecede olması da önemli bir noktadır. Bir de sütün çok sulu olması yoğurdunuzun sulanmasına neden olacaktır.
Yoğurt mayalamak kadar tüketme kısmı da çok önemlidir. Yoğurdunuzun sulanmaması için kapalı çelik bir kap kullanılması gerekmektedir. Doğru tüketim şekli de önemli bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Yoğurt tenceresinden yoğurt alırken üstten almakta sulanmamasını sağlayacaktır. Alacağınız yoğurdu her zaman üstten üstten almanız gerekir.
Yoğurdun sulanmasını nasıl önleyebiliriz?
Yoğurt mayalama da ısı çok önemli bir etkendir. Isı kontrolünü ise sütün serçe parmağınızı yakmayacağı şekilde ayarlayabilirsiniz. Parmağınız 7 saniye gibi bir süre sonra yanmaya başlıyorsa bu süt mayalanabilir bir ısıdadır. Bu ısı 45 derecelik bir ısıyı ifade eder.
Yoğurdunuzu çelik bir tencere içerisinde olması da diğer bir püf noktasıdır. Yiyeceğiniz kadar alıp kalanını dolaba koymanız gerekir.
Yoğurt mayalama işleminim ardından üzerine bir örtü örtülerek mayala işlemi yapılır.
Bu mayalanması süresinde yoğurdu hareket ettirmemek ve 6 saat kadar bu şekilde bekletmek gerekir.
Yoğurt mayalarken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Yoğurt mayalamak için kullandığınız yoğurdun sulu olması sizin mayalayacağınız yoğurdu da sulandıracaktır. Bu yoğurdun tadı içinde geçerlidir. Ekşi bir maya ekşi bir yoğurt elde etmenizi sağlar. Yoğurdunuzu fazla ya da az bekletmemek gerekir. Bu şekilde yoğurdunuz tutmayacaktır. Bunlara ek olarak kaynattığınız sütün sıcaklığı da en fazla 45 derece olmalıdır.