MasterChef Türkiye’de bireysel dokunulmazlık yemeğinin kazanan isim MasterChef Araz oldu. Mehmet şefin imza tabağı olan ''Yıldız'' Araz’a dokunulmazlık kazandırarak geceye de damgasını vurdu. MasterChef’in sevilen jürilerinden biri olan Mehmet şef oyun öncesi yemeğin püf noktalarını anlattı.
MEHMET ŞEFİN İMZA TABAĞI YILDIZ
Marinasyon için gerekli malzemeler:
- Dana bonfile
- Taze biberiye
- Worchestire sauce
- Zeytinyağı
- Sarımsak
- Yenibahar
- Yıldız anason
- Soğan suyu
- Hindistan cevizi sütü
Paneleme öncesi dışına bulamak için malzemeler:
- Yumurta beyazı
- Soya sosu
Dış kaplaması için malzemeler:
- Patlamış mısır taneleri
- Fındık
- Buğday patlağı
- Patates
- Kuşkonmaz
- Kereviz sapı
Yaban mersini sosu için malzemeler:
- Yaban mersini
- Tereyağı
- Limon
- Yıldız anason
- Tuz
- Pembe tane karabiber
- Balsemik sirke
- Esmer toz şeker
- Nişasta
MEHMET ŞEFİN İMZA TABAĞI YILDIZ NASIL YAPILIR?
MasterChef Mehmet şefin imza tabağı için ilk olarak bonfile eti marine edilmektedir. Kuşkonmaz, patates ve kereviz sapını çok ufak küpler haline getirerek üzerine biraz yağ ve tuz ekleyerek fırına verin. Mısırları ayçiçek yağı içinde patlatın buğdayları kavurarak derin yağda kızartın. Fındıkları bir havan içinde parçalayın ardından da tüm bu malzemeleri tek bir kap içerisinde birleştiriyoruz. Yaban mersinini yıldız anason ve limon ile haşlayın suyunu çektiğinde ise esmer şeker, balsemic sirke ve tereyağı ile kıvam verin. Bir yumurta beyazını çırparak etin etrafına bulayın etin etrafını hazırladığınız dış kaplama ile kaplayın ardından da sosun üzerine yerleştirin.
WORCESTERSHİRE SOSU NASIL YAPILIR?
- 5 ezilmiş kakule bakla
- 1 veya 2 çay kaşığı bütün veya öğütülmüş karanfil
- 2 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı kimyon
- Eğer isterseniz biraz pul biber
- Çeyrek su bardağı pekmez
- Çeyrek su bardağı demirhindi ezmesi
- 4 veya 6 adet hamsi
Worcestershire sosu için; pekmez, demirhindi ezmesi ve hamsi dışındaki tüm malzemeleri küçük bir kaba ilave edin ardından da 1 su bardağı sirke ekleyin. Düşük ateşte kaynatın sonrasında ise 10 dakika boyunca çok düşük ateşte pişirin ve piştikten sonra soğutun. Sonrasında ise sirkeyi, pekmezi, demirhindi ezmesini ve hamsileri ekleyin. Tüm karışımı temiz bir kavanoza dökerek, tülbent veya kapakla gevşek bir şekilde hava almasını sağlayacak şekilde örtün. Worcestershire sosunun fermantasyon aşaması için; Kavanozunuzu en az 4 hafta boyunca güçlü ışıktan uzakta sıcak bir noktaya yerleştirin. Sosunuz fermente olduktan sonra karışımınızı temiz bir sürahiye tülbent yardımıyla süzün artık sosunuz kullanıma hazır.