05.05.2018-11:27 (Son Güncelleme:13.01.2022-10:24)

Masa Düzeni Nasıl Olmalı?

Kahvaltıda çatal bıçak düzeni, masa düzeni örnekleri, sofra düzeni nasıl olmalı? Çatal bıçak nasıl düzenlenmeli? Yemek düzeni nedir? Sofra düzeni nasıl yapılır?

Özellikle davet masalarını hazırlarken yaşanan en büyük sıkıntı şüphesiz masa düzeni ve çatalı bıçak, kaşık yerleştirme düzeni. Bizde sizler için bu yazımızda masa hazırlama düzeni ve çatal, bıçak, kaşık doğru yerleştirme düzenini anlatacağız.

MASA DÜZENİ NASIL OLUR?

Masa düzenini oluştururken değişik şekillerde servis yapma imkanı olsa da temel olarak kullanılan çatal, bıçak ve kaşıkların düzeni hep aynıdır ve değişmez. Hemen hemen hiç değişmeyen 5 çeşit çatal bıçağın nasıl yerleştirilmesi gerektiğini gelin hep birlikte hatırlayalım.


MASADA ÇATAL BIÇAK DÜZENİ NASIL YAPILIR?

Çorba kaşığı, en dış sağda olmalıdır. Sol dışta salata çatalı bulunur. Sağ orta kısımda çay kaşığı bulunur. Sol içte yemek çatalı bulunmaktadır. Yemek bıçağı ise sağ tarafın en iç kısmında yer almaktadır.

SOFRA DÜZENİ NEDİR?

Sofra düzeni, yemek yenilecek olan masada insanların en pratik ve koordineli şekilde yemek yemesini amaçlamaktadır. Çok detaylı olsa da yemek yiyen insanların hayatını net bir şekilde pratikleştirmektedir.

MASA DÜZENİ NASIL YAPILIR?

Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir.

Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır. Yemek menüsünde farklılıklar olacağı için var olacak yemeklerin tabakları ve içeceklerin bardakları da masaya eklenmelidir.

- Yemek çatalı tabağın soluna;

- Yemek bıçağı tabağın sağına;

- Yemek kaşığı tabağın sağına, bıçağın dışına;

- Balık çatalı tabağın soluna, çatalın dışına;

- Balık bıçağı tabağın sağına, yemek bıçağı dışına;

- Meze çatalı tabağın soluna, diğer çatalların dışına;

- Meze kaşığı tabağın ön kısmına;


- Çerez ve pasta çatalı tabağın ön kısmına, sapı sola doğru;

- Çerez ve pasta bıçağı tabağın ön kısmına, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru, çatalın yanına;

- Su bardağı tabağın sol ön kısmına;

- Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına;

- Yağ ve sirke sofranın ortasına yakın;

- Hardal ve diğer soslar yağ ile sirkeye yakın;

- Yağ tabağı servis tabağının sol ilerisine;

- Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine;

- Meyve tabağı ortaya;

- Ekmek tabağı ortaya;

- Peçete servis tabağının soluna konulmalıdır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr