Masa başı çalışmanın vücuda zararları: Yeni araştırma, oturarak çalışmanın erken ölüm riskini artırdığını gösterdi
Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve uzaktan çalışma düzeninin yaygınlaşmasıyla birlikte, masa başında geçirilen saatler artmış durumda. Ancak yeni bir araştırma, tüm gün oturarak çalışmanın erken ölüm riskini yüzde 16 artırdığını ortaya koydu.
Araştırmaya göre, gün içinde uzun süre oturan bireylerin erken ölüm riski, daha aktif bir yaşam tarzını benimseyenlere göre yüzde 16 daha fazla. Oturarak geçirilen uzun saatlerin, kalp hastalıkları, obezite, diyabet ve diğer Sağlık sorunlarına davetiye çıkardığı belirtiliyor.Koronavirüs salgını sonrasında evden çalışma modelinin yaygınlaşması, birçok kişinin masa başında uzun saatler geçirmesine neden oldu. Ancak yapılan bu son araştırma, oturarak çalışmanın ciddi sağlık riskleri taşıdığını gösteriyor.
Hareket şart!
Günümüzde birçok iş, bilgisayar başında yapılabiliyor ve evden çalışma yöntemi yaygınlaşıyor. Ancak JAMA Network Open dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, uzun süre masa başında çalışmanın sağlığımıza olan etkilerini gözler önüne serdi.Araştırmaya göre, çalışma saatlerinin büyük bir kısmını oturarak geçiren bireylerin erken ölüm riski, daha aktif bir işyerinde çalışanlara göre yüzde 16 daha fazla. Ayrıca, ofiste çoğunlukla oturan kişilerin kardiyovasküler hastalıktan (KVH) ölme riski, daha hareketli olanlara oranla yüzde 34 daha yüksek. Evden çalışma, teknolojinin ilerlemesi ve dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte daha yaygın hale gelirken, bu durumun fiziksel sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri giderek daha belirgin hale geliyor. Oturarak geçirilen uzun saatler, kalp hastalıkları, obezite ve diğer sağlık sorunlarına davetiye çıkarabiliyor.
Uzmanlar, bu durumun önüne geçmek için düzenli egzersiz yapma, kısa molalar verme ve uzun süre oturmak yerine daha sık kalkıp hareket etmenin önemini vurguluyor. Sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, masa başında geçirilen saatleri azaltmak ve fiziksel aktiviteyi artırmak, erken ölüm riskini azaltabilir.
30 dakikada bir hareket
Araştırmacılar, yeni bir çalışmanın, hareketsiz bir yaşam tarzının sağlık riskleri ile güçlü bir bağlantı içinde olduğunu ortaya koyarak, işyerlerinin çalışanları için daha sağlıklı ofis ortamları oluşturmasını teşvik ettiğini savunuyor. Çalışma, uzun süre masa başında çalışmanın erken ölüm riskini artırdığını göstererek, işyerlerinin çalışanlara daha fazla hareket imkanı tanıması ve sık sık mola vermesine olanak sağlaması gerektiğini öne sürüyor. Sağlık otoriteleri, her 30 dakikada bir masa başından kalkmayı, telefon görüşmelerini ayağa kalkarak yapmayı ve toplantıları oturarak değil yürüyüşle gerçekleştirmeyi öneriyor.
Bu çalışma, ofis ortamlarındaki fiziksel aktivitenin artırılmasının, çalışanların sağlık risklerini azaltmada etkili bir strateji olabileceğini gösteriyor. Hareket etmek, sadece fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal sağlığı da olumlu yönde etkileyebilir.