12.11.2024-07:07 (Son Güncelleme:12.11.2024-07:25)

Mardin'de kayyumun verdiği tahribat çok büyük

Mardin Büyükşehir'e daha önce kayyum olarak atanan Mustafa Yaman hakkındaki sayıştay raporu ortaya çıktı

Rapora göre; Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne ait taşınmazların kamu kurum ve kuruluşlarına tahsisleri sırasında protokol yapılmadı. Kayyum yönetim, belediyeye ait taşınmazlardan ‘güvenlik alanını’ Derik İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne, cinsi belirtilmeyen bir taşınmazı Derik Belediyesi’ne, Artuklu’daki iki katlı bir binayı Türkiye Yeşil Ay Cemiyeti Vakfı’na, hizmet binasını da İl Sağlık Müdürlüğüne tahsis etti.

Ayrıca; sosyal konut olarak kullanılması amacıyla Mardin Valiliği'ne de taşınmaz tahsisi yapıldı.

Mardin Valiliği'ne tahsis edilen diğer üç taşınmazın yanı sıra Yeşilli Kaymakamlığı'na da “katı atık bertaraf tesisi” protokol olmaksızın verildi.

Usulüne uygun tahsis edilmeyen diğer taşınmazlar ise şöyle:


- Hizmet binası: Mardin İl Sağlık Müdürlüğü'ne,
- Mezbahane ve hayvan barınağı: Mardin Valiliği'ne,
- Marmek hizmet binaları: Mardin Valiliği'ne,
- Marmek hizmet binaları: Mardin İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne,
- Arsa: Mardin Valiliği'ne verildi.

Ayrıca, kayyum yönetimi belediyeye ait taşınmazların cins tahsislerini yapmadı ve söz konusu taşınmazların hepsi “arsa” olarak kayda geçirildi.

Rapora göre; Kırklareli ili Demirköy Belediyesi tarafından projesi ve keşif bedeli hazırlanan, ihalesi ve kontrolü Demirköy Belediyesi tarafından yapılan “yol yapım işi”, ortak hizmet projesi kapsamında Mardin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapıldı. Proje için yapılan 2 milyon 250 bin TL’lik harcama ise belediye bütçesinden karşılandı.

Kırklareli İli Kofçaz Belediyesi tarafından projesi ve keşif bedeli hazırlanan, ihalesi ve kontrolü Kofçaz Belediyesi tarafından yapılan “yol yapım işi” ortak hizmet projesi kapsamında ise kayyım yönetim, 1 milyon 750 bin TL’yi belediye bütçesinden harcadı.

31 Mart seçimlerinde DEM Parti’nin kazandığı Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin borcu yeni yönetim tarafından 3 milyar 502 milyon TL olarak açıklanmıştı. 8 yıl kayyum yönetiminde kalan ve günümüzde tekrar kayyum atanan belediyede, en fazla borçlanan birim, usulsüz ihaleler yaptığı iddia edilen Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) olmuştu.

MARSU’daki usulsüzlükler aynı zamanda Sayıştay’ın geçmiş dönem raporlarına da yansımıştı.

2019 yılında 420 milyon TL (bir önceki kayyımların borcu) olan belediye borcu, 31 Mart 2024 tarihine kadar 1 milyar 379 milyon 366 bin 412 TL'ye çıkmıştı. Bu borcun yaklaşık 350 milyon TL'sinin piyasaya olan borçlar olduğu belirtilirken geriye kalan borçların ise bankalardan çekilen krediler, emanetler, vergi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve benzeri kurumlara olan borçlardan oluştuğu belirtilmişti.

ersoydede@gmail.com