Mantar alerjisi deyip geçmeyin! Mantar alerjisi ciddi sorunlar yol açabilir! Mantar alerjisi belirtileri ve tedavi yöntemleri
Nadir görülen alerji türlerinden biri olan mantar alerjisi, çocuklarda birkaç yıl içerisinden kendiliğinden geçebilmektedir. Yetişkinlerde görülen mantar alerjisi ciddi sorunlara yol açabilir. İşte mantar alerjisi belirtileri ve tedavi yöntemleri…
Çok sık rastlanılan bir alerji türü olmasa da mantara alerjisi olan kişilerde vardır. Çocuklukta görülen mantar alerjileri birkaç yıl içerisinde kaybolsa da, yetişkinlerde ömür boyu sürebilmektedir. Mantar alerjisi olan kişiler mantar tükettikten sonra ya da koklayıp dokunduklarında alerji belirtileri de ortaya çıkmaktadır. Solun yolu nedeniyle görülen mantar alerjisinin tedavisi varken, gıda alerjisi olarak ortaya çıkan kişiler sadece mantardan uzak durarak bu sorunu çözebilmektedirler. Mantar içerisinde bulunan bir proteine karşı bağışıklık sisteminin tepki göstermesi ile ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar vücutta histamin salgılanmasına neden olur. Alerjik belirtilerde bu maddenin salgılanmasından sonra kişilerde görülmeye başlar.
Mantar alerjisi belirtileri nelerdir?
Mantar alerjisi olan bir kişide görülen belirtiler şu şekildedir:
- Mantar yenildiğinde ağız içinde kaşıntı ve yanma hissi
- Dil, dudak yahut ağız bölgesinde şişme
- Vücudun her yerinde özellikle mantarla temas olan bölgede kaşıntı
- Mide bulantısı ve kusma
- Nefes darlığı
- Boğazda şişlik
- Kalp çarpıntısı
Mantar alerjisinin olan kişilerde nadir görülen belirtiler şu şekildedir:
- Hipertansiyon
- Anafilaksi
- Baş dönmesi
- Bilinç kaybı
- Bayılma
Bu belirtilerin görülmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Müdahale yapılmaması ölümle sonuçlanabilir. Mantara alerjiniz olup olmadığını hastanelerde yapılan testeler sonrasında öğrenebilirsiniz. Mantar içerisinde yer alan proteinin cilde uygulanmasında sonra 15 dakika beklenir ve ciltte şişme, kaşıntı, yanma, kızarma gibi belirtiler olup olmadığı gözlemlenir.
Mantar alerjisi nasıl geçer?
Mantar tüketmekten ya da temasından uzak durmalısınız,
Görülen şiddetli mantar alerjilerinde kişilere epinefrin enjeksiyon uygulaması yapılmaktadır,
Mantar alerjisinden korunmak için doktorunuz antihistaminik ilaç reçete edebilir.
Mantar alerjisi ile ortaya çıkan kaşıntı ve cilt döküntüsü semptomlarını doktorunuzun verdiği calamine losyon ile geçirebilirsiniz.