27.07.2024-10:30 (Son Güncelleme:27.07.2024-10:30)

Maliyeti tam 10 milyar euro: Paris Olimpiyatları görsel şölenle başladı

2024 Paris Olimpiyat Oyunları, maliyeti 10 milyar euro olan açılış töreniyle başladı. Tarihte ilk defa bir olimpiyat açılışı stadyum dışında gerçekleşirken Türk bayrağını ise Busenaz Sürmeneli ve Mete Gazoz taşıdı.

Olimpiyat oyunları muhteşem bir görsel şölen eşliğinde başladı. Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları, tarihe geçen bir açılış töreni ile başladı. Olimpiyat tarihinde ilk kez açılış töreni bir stadyumda değil, Sen Nehri'nde yapıldı. Törenin sanat direktörlüğünü Fransız yönetmen ve aktör Thomas Jolly üstlendi. Sporcu kafilelerini taşıyan 85 tekne, Austerlitz Köprüsü'nden yola çıkarak Eyfel Kulesi'nin bulunduğu İena Köprüsü'ne kadar yaklaşık 6 kilometrelik bir güzergâhta geçit yaptı. Geçit töreni sırasında kültürel sunumlar ve Paris'in simge yapılarının manzaraları izleyicilere sunuldu. Tarihi töreni 300 binden fazla kişi yerinde takip etti.

Türkiye, 101 sporcuyla katılıyor

Açılış töreninde Türk kafilesi 190. sırada geçit yaptı. Bayrağımızı son olimpiyat şampiyonları Busenaz Sürmeneli ve Mete Gazoz taşıdı. Törene Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da katıldı. Türkiye, bu dev organizasyona 101 sporcu (54 kadın, 47 erkek) ile katılıyor. 204 ülkeden 10 binden fazla sporcunun katıldığı oyunlar, 11 Ağustos'a kadar sürecek ve sporcular madalya için mücadele edecek.


Eyfel Kulesi'nden alınan parçalar madalyaların ortalarında

Eyfel Kulesi'nin tadilatı sırasında alınan demir parçalar, oyunlarda dağıtılacak madalyaların ortalarına yerleştirildi. Bu madalyalar, Fransız darphanesi tarafından üretildi ve mücevher firması Chaumet tarafından tasarlandı.

Maliyeti 10 milyar euro

Oyunların Fransa'ya maliyeti yaklaşık 10 milyar euro olarak hesaplanıyor. Paris 2024 Organizasyon Komitesi, bu miktarın 4,38 milyar eurosunu karşılıyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) desteği ise 1,2 milyar euro. Bilet satışlarından yaklaşık 1,5 milyar euro gelir bekleniyor. Global ve yerel sponsorların desteği ise 5 milyar euroya yakın. Paris 2024 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın ekonomik etkisi, iyi senaryoda 11 milyar euro, kötü senaryoda 7 milyar euro, vasat senaryoda ise 9 milyar euro olarak öngörülüyor. Bu açılış töreni, Paris 2024'ün unutulmaz bir başlangıç yapmasını sağladı ve olimpiyat ruhunu bir kez daha tüm dünyaya yaydı.

muratcankilic@haber365.com.tr