13.06.2020-16:01 (Son Güncelleme:13.06.2020-15:57)

Makedonya Gezi Rehberi

Makedonya’nın Başkenti Üsküp (Skopje) ‘tür. Ülkede Makedonca konuşuluyor ama resmi olarak tanınan farklı diller bulunmaktadır; Arnavutça, Sırpça, Ulahça, Boşnakça, Romanca ve Türkçe olarak 6 farklı dilden oluşmaktadır. Müslümanlar ve Hristiyanların bu kadar yoğun bir şekilde iç içe yaşadığı şehirlerden biridir.

Makedonya’nın Başkenti Üsküp (Skopje) ‘tür. Ülkede Makedonca konuşuluyor ama resmi olarak tanınan farklı diller bulunmaktadır; Arnavutça, Sırpça, Ulahça, Boşnakça, Romanca ve Türkçe olarak 6 farklı dilden oluşmaktadır. Müslümanlar ve Hristiyanların bu kadar yoğun bir şekilde iç içe yaşadığı şehirlerden biridir. Genellikle sessiz bir şehir hayatı olmasıyla bilinir.

Toplam Nüfus 2 Milyon’ dur. %65 Makedon, %25 Arnavut, %4 Türk, %3 Sırp, %2 Boşnak

Bu rakamlar 2002 yılından kalmıştır çünkü o zamandan beri politik çekinceler nedeniyle ülkede nüfus sayımı yapılamıyor. Ülkenin %60’ı Hristiyan, %40’ı Müslüman. Ancak grupların üreme oranlarına bakılarak 2050’de Müslüman – Hristiyan oranının %50 %50 olacağını tahmin edilmektedir.

Makedonya’da Ulaşım Yolları

Makedonya’da ulaşım otobüs ile sağlanmaktadır. Metro ya da tramvay şu an için mevcut değildir. Otobüsler kırmızı renklidir ve biletinizi otobüs şoförlerinden temin edebilirsiniz. Son yıllarda modern çift katlı otobüsler de yer almaya başlamıştır. Bunlar dışında bisiklet kullanımı oldukça yaygındır.

Makedonya’da Gezilecek Yerler

-Matka Kanyonu (Şarap mahzeni bulunan göl kenarı otelidir.)

-Aziz Yuhanna Kilisesi (Göl manzarası bulunan tarihi büyük kilisedir)

-Üsküp Türk Çarşısı (12.yy’dan kalma eski pazardır.)

-Aziz Naum Manastırı (Manastır ve kilisedir)

-Taşköprü (Şehrin sembölü haline gelmiş ünlü köprüsüdür.)

-Car Samuel Kalesi (Göl)

-Galicica (Günübirlik doğa gezileri için uygun olan park, dağ ve göldür.)

-Vodno (Doğa gezileri için uygundur.)

Makedonya’nın Tarihi Yerleri

-Stobi

-Makedonium-llinden Monument

-Üsküp Kale

-Aziz Sofya Kilisesi

-Kokino

-Makedonya Müzesi

-Plaoşnik

-Milenyum Haçı

-St. Erasmus

-Makedonya Holokost Müzesi

-Taş Köprü

-Bargaja

-Makedonya Meydanı’dır.

Makedonya Muftağı

Yüzyıllar boyunca birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Makedonya çok zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bol çeşitli ve zevkli Makedonya mutfağında Balkan, Osmanlı ve Akdeniz kültürleri yer almaktadır. Makedonya mutfağında sarımsak, soğan ve biberin apayrı bir yeri bulunmaktadır. Makedon ekmekleri Pogacha diye telaffuz edilmektedir. Tatlı olarak çoğunlukla meyve salatası, puding, sütlaç gibi hafif tatlıları tercih etmektedirler. Bunun dışında hayvancılık çok yaygın olduğu için etlerin sadece yemeğini değil kurutma, tütsüleme gibi işlemlerinide yapmaktadırlar.

-Makedon Kebabı (Üsküp Kebabı)

-Kuru Et

-Pleskavitsa.

-Tafta Grafca (Üsküp Kuru Fasülyesi)

-Strumka

-Trileçe

-Kaymaçina

Makedonya’da Dikkat Edilmesi Gerekenler

Makedonya’ya Sıla yolu üzerinden araçları ile gidecek olanlara kurallara uyulmaması halinde çok yüksek tutarlarda trafik cezaları uygulanmaktadır. Yanlarında 10 bin Euro’dan fazla para bulunduranların bunu sınır girişinde beyan etmemeleri durumunda yine cezai işlem uygulanmaktadır.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr