Avrupa Birliği'nden gelen bütün tehditlere rağmen Doğu Akdeniz'deki çalışmalarına devam eden ve bölgeye donanmasını yollayan Türkiye, dengeleri değiştirdi.
Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün için 'müjdem var' duyursu doğalgazın bulunduğu gibi yorumlanması, AB'yi de harekete geçirdi.
MACRON VE MERKEL GÖRÜŞTÜ
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasında oldukça önemli bir Doğu Akdeniz müzakeresi yapıldı.
Ardından Merkel, Macron ve Fransa’nın güneyindeki Bregançon Kalesi’nde yaptığı müzakerenin peşinden ortak basın toplantısı gerçekleştirildi.
Müzakerede, ABD, Çin, Rusya ve Türkiye ile münasebetlerin masaya yatırıldığı ve Avrupa Birliği’nin (AB) jeopolitik bir etken olarak ortaya çıkması gerektiği üzerine konuştuklarını ifade eden Merkel, 'Avrupa tek sesle konuşursa güçlü olur.' diye konuştu.
DOĞU AKDENİZ KONUSU
Angela Merkel, Akdeniz’in doğu bölgesindeki durumun oldukça önemli olduğunu belirterek, 'Bizim orada gerginliğe değil istikrara ihtiyacımız var. Orada kritik bir durum var.' açıklamasında bulundu
Almanya ile Fransa’nın güçlerini birleştirmeleri durumunda iyi bir netice çıkabileceğini kaydeden Merkel, böylelikle iş ortaklığının mümkün olabileceğini söyledi.
Merkel, AB’ye mensup devletlerin egemenliğine karşı düzenlenen saldırıların kabul edilemeyeceğini söyledi.
Tansiyonu yükseltmek değil, konuşarak problemlerin çözümünden yana olduklarını belirten Merkel, 'Bu tüm taraflar için geçerli.' dedi. Merkel, Türkiye ve Yunanistan arasında diyaloğun oluşması için çaba gösterdiklerini belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron da AB'nin Doğu Akdeniz’de egemenliğini muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.
AB mensubu Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile dayanışma içerisinde olduklarını tekrarlayan Macron, Akdeniz bölgesinin istikrara kavuşması gerektiğini ve bu meselede Berlin ile Paris’in hemfikir olduğunu belirtti. Macron, 'Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuku koruma iradesine sahibiz.' dedi.