23.07.2024-17:36 (Son Güncelleme:23.07.2024-17:36)

Macaristan’ın Rusya ziyareti Avrupa’yı karıştırdı: AB’den Orban yönetimine rest geldi

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Rusya ziyaretine Avrupa Birliği’nden (AB) tepki gibi bir hamle geldi. AB, Macaristan’ın gelecek ay yapılacak olan gayriresmi dışişleri ve savunma bakanları toplantısına ev sahipliği yapma hakkını elinden aldı.

Macaristan Başbakanı Orban Rusya’yı ziyaret etti ortalık karıştı. Avrupa Birliği (AB), Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Rusya ziyareti nedeniyle Macaristan'ın önümüzdeki ay yapılacak gayriresmi dışişleri ve savunma bakanları toplantısına ev sahipliği yapma hakkını elinden aldı. Toplantılar, Brüksel'de gerçekleştirilecek.

Avrupa Birliği’nde Macaristan gerilimi

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı açıklamada, Macaristan'ın eylemlerinin sonuçları olması gerektiğini belirterek, "Sembolik bile olsa bir işaret göndermeliyiz" dedi. Borrell, toplantıların Macaristan'dan Brüksel'e alınması kararına 26 üye ülkeden 25'inin destek verdiğini ifade ederek, "Bir sonraki dışişleri ve savunma bakanları toplantılarının Brüksel'de yapılmasını istemenin uygun olduğunu düşünüyorum" dedi. 27 üyeli AB'de sadece Slovakya, Macaristan'ı destekledi.


Ev sahipliği hakları alındı

Önümüzdeki ay gerçekleştirilecek toplantılara, 1 Temmuz'da "AB dönem başkanlığını" devralan Macaristan'ın ev sahipliği yapması gerekiyordu. Macaristan Başbakanı Orban, ülkesinin 1 Temmuz itibarıyla AB Konseyi Dönem Başkanlığını devralmasının ardından Ukrayna için bir barış misyonu başlatmış, 2 Temmuz'da Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 5 Temmuz'da Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Temmuz'da da Pekin'de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelmişti. AB liderleri, Orban'ın Moskova ziyareti için Brüksel'den yetki almadığını ve AB'yi temsil etmediğini açıklamıştı.

Bu karar, AB içinde Macaristan'ın tutumuna yönelik artan rahatsızlığın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Orban'ın Rusya'ya yaptığı ziyaret, AB'nin Rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararlarına ve genel politikasına aykırı bir adım olarak görülüyor. AB liderleri, bu ziyaretin birliğin dış politikadaki bütünlüğünü zedelediğini vurguluyorlar.

muratcankilic@haber365.com.tr