08.02.2021-16:41 (Son Güncelleme:08.02.2021-16:41)

Macaristan'dan Türkiye'ye Medikal Sektöründeki İlk Yatırım Başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, medikal piyasasında Macaristan'ın Türkiye'deki ilk yatırımının gerçekleştirileceğini belirtti.

Bakan Mustafa Varank ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto başkanlığındaki iki ülke heyeti, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda bir araya geldi. İki bakan, basına kapalı gerçekleştirmiş olan heyetler arası görüşmenin ardından Macaristan'ın Türkiye'ye yapacağı direk olarak yatırıma ilişkin açıklamada bulundu.

Mustafa Varank, medikal piyasasında Macaristan'ın Türkiye'deki ilk yatırımını gerçekleştirecek Medicor şirketine teşekkür ederek, 'Bu yatırımın, Macar dostlarımızın ülkemizin ekonomik potansiyeline ve siyasi istikrarına duyduğu güveninin somut bir yansıması olduğunu ifade etmek istiyorum' ifadelerini kullandı.

Kovid-19 salgınının dünyada zirve yapmış olduğu, ülke ekonomilerinin önemli ölçüde küçüldüğü bir dönemde böyle bir yatırım için adım atılmış olmasının, iki ülkenin ekonomik ve ticari iş birliğinin geldiği noktayı gösterdiğini vurgulayan Varank, Macaristan hükümeti ile geliştirilen yakın iş birliği sayesinde 2001'de 356 milyon dolar olan ticaret hacminin bugün yaklaşık 3 milyar dolar seviyesine yükseldiğini açıkladı.

Bakan Varank,'İnanıyorum ki kurmuş olduğumuz iş birliği mekanizmaları bundan sonraki süreçte meyvelerini vermeye devam edecek. Atacağımız adımlarla Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın ülkelerimiz için koyduğu 6 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine muhakkak ulaşacağız' dedi.

TÜRK-MACAR İŞ BİRLİĞİNİN DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİ

Varank, geçen sene Bakan Szijjarto ile yapılan görüşmede medikal sanayi piyasasında iş birliğinin artırılması konusunda mutabık kaldıklarını ve kasım ayında Türk-Macar Medikal Sanayi Stratejik İşbirliği Yuvarlak Masa Toplantısı'nın gerçekleştirildiğini anımsattı.

Söz konusu toplantıya katılan ve Türkiye'nin potansiyelini yerinde gören Medicor işletmesinin yatırım için Türkiye'ye geldiğini söyleyen Varank, 'İnşallah 2022'de üretimin başladığına da beraber şahitlik ederiz. Şimdiden kıymetli dostum Szijjarto'yu fabrikanın açılışını da beraber yapabilmek için ülkemize davet ediyorum' dedi.

Varank, Medicor işletmesinin yatırımını tamamlandığında Macaristan'daki üretiminin bir kısmını Türkiye'ye taşımayı planladığı bilgisini vererek şöyle devam etti:

'Medicor firması, ürettiği ürünleri Türkiye'nin yanı sıra Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine de ihraç ederek ülkemiz için önemli bir katma değer oluşturacak. Ben bu yatırımı, rakamsal değeri küçük gibi gözükse de çok büyük potansiyel taşıyan Türk-Macar ekonomik ve ticari iş birliğinin dönüm noktalarından biri olarak görüyorum. Bundan sonraki süreçte benzeri haberleri, hem ülkemize yatırım yapan Macar şirketleri hem de Macaristan'a yatırım yapan Türk şirketleri için sıkça duyacağız. Çok önemli Türk markaları da şu anda Macaristan hükümetiyle yatırım amacıyla görüşmelerini sürdürüyor' dedi.

MACAR FİRMANIN YATIRIMI 5.BÖLGE TEŞVİKLERİNDEN YARARLANACAK

Yatırımın organize sanayi bölgesinde (OSB) yapılacak olmasının da kendileri için mutluluk vesilesi olduğunu dile getiren Varank, 'Bugüne kadar Bakanlık olarak 324 OSB'ye tüzel kişilik kazandırdık ve yaklaşık 2 000 000 kişinin istihdam edilmesinin önünü açtık. Ortak kaynak kullanımı, çevre duyarlılığı olan üretim ve verimlilik açısından ülke sanayimizin kalkınmasında organize sanayi bölgelerinin gelişimini çok önemsiyoruz. Bu sebeple firmalarımızın ve yabancı yatırımcıların OSB'lere yatırımlarını teşvik amaçlı pek çok destek mekanizmalarımız bulunuyor' ifade etti.

Varank, Medicor'un Ankara'da yapacağı yatırımın, medikal sanayi gibi öncelikli bir sektörde olduğu için 5'inci Bölge teşviklerinden faydalanacağını bildirdi.

Yatırımın yapılacağı Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan 305 sanayi parselinin tamamının yatırımcılara tahsis edildiğini ve 91 işletmenin üretimlerine başladığını dile getiren Varank, diğer parsellerdeki fabrika projelerinin devam ettiğini, üretime geçen parsellerde yaklaşık 5 000 kişinin istihdam edildiğini dile getirdi.

BİZİM İÇİN YABANCI YATIRIMCI YOKTUR, MÜTEŞEBBİS VARDIR

Varank,'Dijitalleşme, teknolojik dönüşüm ve ikili iş birlikleri daha önemli bir hale gelmiş durumda. Türkiye olarak, bu süreci bir fırsat olarak görüyor, küresel değer zincirlerine daha fazla entegre olmak için kapsamlı çalışmalar sürdürüyoruz. Yaptığımız reformlarla Türkiye, tüm dünyadan yatırımlar için bir cazibe merkezi haline geldi. Yerli ve yabancı firmaların pandemiye rağmen artan yatırım iştahı bizi gelecek açısından daha da umutlandırıyor. Bu cazibeyi çok daha ileriye taşımak için gerekli adımları atmaya devam ediyoruz' dedi.

Ekonomi, hukuk ve demokrasi alanında ayrıntılı bir reform paketi için çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken Varank, 'Türkiye'ye güvenip yatırım yapanların beklediğinden daha fazlasını kazanacağı bir döneme giriyoruz. Bizim için yabancı yatırımcı yoktur, müteşebbis vardır. Gelin Türk misafirperverliğiyle tanışın, Türkiye'ye yatırım yapın' çağrısı yaptı.

Varank, Türkiye ile Avrupa'daki en önemli müttefiklerinden Macaristan'ın ekonomik ve ticari iş birliğinin beraberinde siyasi düzlemde de kuvvetli birlikteliği bulunduğunu ifade ederek, Barış Pınarı Harekatı'ndan AB üyelik sürecine, Gümrük Birliği'ndeki problemlerden Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelere kadar tüm zorlu süreçlerde Macaristan'ın Türkiye'nin yanında olduğunu hatırlattı.

TÜRKİYE, AB İLE İŞ BİRLİĞİNİ DERİNLEŞTİRMEK İÇİN HAZIRLIKLI VE KARARLI

Türkiye ve AB ilişkilerinin geçen sene zor bir dönemden geçtiğini, 2021'e ise daha pozitif başladığını belirten Varank, şunları kaydetti: 'Kovid-19 salgını, ülkelerin beraber çalışması gerektiğini tekrar ortaya koydu. Türkiye ve AB iş birliğinin Avrupa'nın da menfaatine olduğu bir kez daha tescillendi. Bu sebeple özellikle aralık ayı AB Liderler Zirvesi'ndeki yapıcı tutumu memnuniyetle karşılıyoruz. Bu tavrın mart ayındaki zirvede de devam edeceğini ümit ediyoruz. Türkiye, AB ile iş birliğini derinleştirmek için her zamankinden daha hazırlıklı ve kararlıdır. Biz 2021 senesinin Türkiye-AB ilişkilerinde güvenin tazelendiği bir yıl olmasını temenni ediyoruz ancak Türkiye'nin bölgesindeki ulusal menfaatleri ve kırmızı çizgileri var. Bundan sonraki süreçte AB'nin, Türkiye'nin hassasiyetlerini gözeterek, bölgede barış ve huzurun sağlanması ve ticari ilişkilerin güçlenmesi için iş birliğine ve diyaloga daha fazla önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz' dedi.






Haber365
bilgi@haber365.com.tr