03.01.2024-15:25 (Son Güncelleme:03.01.2024-18:13)

Lütfen çayı hafif ılıtıp için! 25 yıllık araştırma sonuçlandı sıcak çay kanser yapıyor!

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu ve farklı üniversitelerden oluşan 4 akademisyenle çok önemli bir araştırmaya imza attı. Doğu Anadolu'da sık rastlanan yemek borusu kanseri hakkında çalışma başlatan akademisyenler, sıcak çayın kanserdeki rolüne de değindi. İşte detaylar…

Akademisyenler araştırmaya başlamadan önce; Erzurum, Van, Ağrı, Muş, Bitlis, Bayburt ve Erzincan'da yemek borusu kanseri sık görüldüğünü tespit etti. Araştırmalar da bu şehirler üzerinden kapsamlı bir şekilde yürütüldü. Üstelik sıcak çayın yemek kanserine etkisini ortaya koydu.

Araştırmanın kapsamı

Çalışma kapsamında, 25 yıldır yemek borusu kanseri teşhisi konulan 742 erkek ile 720 kadının verileri toplanarak yapıldı. Hepsinden de çıkan sonuca göre hastaların yüzde 85'inin çayı çok sıcak içtiği görüldü. Yemek borusu kanserine ayrıca birçok faktörün olduğu da ortaya çıktı. Sıcak çaydan başka genetik faktörler, sebze ve meyveden uzak diyet, sigara ve alkol gibi etkenlerin de araştırıldığı bu çalışma, Turkish Journal of Medical Sciences dergisinde yayımlanarak yer edindi.

Aşırı sıcak çaydan uzak durun!


Prof. Dr. Atilla Eroğlu, yaptığı açıklamada çayın fayda ve zararları hakkında bilgiler verdi. Erzurum'da 94-95 derecede suyun kaynadığını, bardağa döküldüğünde ve içine şeker atılıp karıştırıldığında bu sıcaklığın 83-85 dereceye kadar düştüğünü ifade eden Eroğlu, "Bu sıcaklıktaki çay eli bile yakar. Önerimiz, literatürün de söylediği, günde 5-6 bardak hafif ılıtılmış çay içilmesi ama sıcak çay içmeyin. Sıcak çay Kanser yapıyor. Özellikle ağız, yutak ve yemek borusu kanserinin bölgede en sık görülmesinin sebebi sıcak çay tüketimi’’ şeklinde konuştu.

65 derecenin altında olmasına özen gösterin!


85 derecede tüketilen çayın mukozalar gibi hassas sindirim sisteminde ciddi yanıklara ve hücre değişikliğine sebep olduğunu ifade eden Eroğlu sözlerine şu şekilde devam etti; "Sıcak çay, sindirim sistemindeki bariyeri yok ediyor ve kansere sebep oluyor. Çayın 65 derecenin altında içilmesi gerekli. Bardağa koyduktan sonra çayı 3-4 dakika bekletelim. 25 yıl süren bilimsel çalışmamızda, çayın etkileri ve bölgemizde yemek borusu kanserlerinin fazla görülmesini araştırdık, en önemli sebebin sıcak çay tüketimi olduğunu, 85 derecenin üzerinde içilen çayın 65 derecenin altında içilen çaya kıyasla 8 kat daha yemek borusu kanserini artırdığını bilimsel veri olarak tespit ettik. Lütfen çayı hafif ılıtıp için."

Günde 15-20 bardak çay içenlerde tehlike de!


Çalışmada iki grup halinde karşılaştırdıkları kişilerin çay içme sıklığı ile yoğunluklarını da araştırdıklarını aktaran Eroğlu, şunları kaydetti: ‘‘Doğu Anadolu bölgesinde yapılan bu çalışmamız Günde 1 litreden daha az yaklaşık 7-8 bardak çay içen ile daha fazla içenleri karşılaştırdık ve günde 15-20 bardak çay içen gruptakilerde de yemek borusu kanserlerinin yüksek oranda görüldüğünü tespit ettik."

Haber365
bilgi@haber365.com.tr