LUNA delist mi oldu, delist olur mu? Terra LUNA Coin'de neler oluyor?
Bir süredir kripto para piyasalarıda en çok adı geçen kripto para birimlerinden biri olan Terra Luna coin, Nisan ayı içinde Bitcoin satın alım çılgınlığında dolayın üst manşetlerde yer aldı. Ekosistemde son günlerde düşüş gözlemlenen Terra Luna'nın delist olduğu yönünde ortaya bi takım söylentiler atıldı. Peki, Terra LUNA Coin'de neler oluyor? İşte konuya ilişkin detaylar..
Son dönemlerde yükselen grafiği ve performansıyla kripto para piyasalarının parlayan yıldızları arasında yerini alan Terra Vakfı'na ait Terra Luna coin, ilk olarak ekosisteme stablecoin (sabit para) ile çıkmıştır. Bitcoin alım çılgınlığının olduğu Nisan ayı içinde 120 dolara kadar çıkan ve zirveyi gören Terra Luna, daha sonra ani bir düşüş yaşadı ve 9 dolar seviyelerine indi. Yaşanan bu ani değişim sonrasında ise yatırımcıların aklına LUNA'nın delist mi olduğu yönünde sorular gelmeye başladı. Peki, Terra LUNA coin'de neler oluyor? Luna Delist mi oldu?
Terra LUNA Coin'de neler oluyor?
Kripto para piyasalarındaki sorunların devam etmesinden kaynaklı olarak piyasadaki en büyük sabit coinlerin arasında yer alan Luna Coin'de oldukça fazla etkilendi. TerraUSD (UST) bugün sabaha karşı 3.30 civarlarında olduğu görülürken Bitcoin'in 30.000 doların altına düştüğü anlaşıldı. UST'nin toplam piyasa değerinin yaklaşık olarak 5.9 milyar dolarlık erime yaşadığı ve 12.8 milyar dolar seviyelerine indiği anlaşılırken bir ara 0.92 dolara çıktığı da kaydedildi. Yaşanan bu gelişme sonrasında TerraLabs Kurucu ortaklarından biri olan Do Kwon Luna Foundation Guard, coinin sabit değerinin 1 dolara yükselmesi için 750 milyon dolar değerinde bir Bitcoin satışı yaparken beklenilen artış gerçekleşmeme yönünde ilerledi.
Terra LUNA'da yaşanan bu ani düşüş özellikle Güney Kore borsasını hareketlendirirken Güney Kore'nin en büyük borsası konumunda yer alan Upbit, LUNA'da yaşanan düşüş ile ilgili olarak bir yazılı açıklama yayınladı ve açıklamada gelişmelerin yakında takip edildiği bilgisi paylaşıldı.
Kripto borsası tarafından yapılan açıklamada ise ağda bir istikrar görüldüğü ve beklenilen para çekme işlem hacim azlığında dolayı geçici olarak UST ve Terra'da (LUNA) para çekme işlemlerinde durrdurma kararı alındığı bildirildi. Bununla birlikte Binance'de, söz konusu işlemlerin kısa sürede tekrar açılacağı da bildirildi.
Diğer taraftan ortaya atılan Terra Luna'ın delist olduğu yönündeki söylentilerin yanı sıra borsanın LUNA coini listenin dışarısında bırakacağına dair kesin gözüyle bakılacağı hakkında iddialar öne sürüldü.
LUNA Coin'in düşüş nedeni nedir?
Bitcoin'in düşüş yaşadığı dönemlerde stabil coinlerde talep artış gösterir ve bu artan taleplerden dolayı da 1 dolar olması gerekli olan stablecoin'lerin fiyatı 1 dolardan biraz fazla olarak kaydediliyor. Fakat Luna'nın stablecoin'i UST'de öyle bir durum söz konusu olamadı. Bitcoin'de yaşanan düşüş ile birlikte coin 30 bin dolarların altını test ederken UST'ye talep bir anda patlama yaşadı ama beklenen arz sağlanamadı. Bu durumda da Luna coin de beklenmedik bir düşüş gözlemlendi.
Terra LUNA coin nedir?
Merkezi Güney Kore'de bulunan Terraform Labs şirketinin CEO'su Daniel Shin ve Kwon tarafından 2018'de kurulan Terra LUNA coin, Tendermint ile oluşturulan bir Proof of Stake (PoS) blok zinciri altyapısında çalıştırılan algoritmik stablecoin platformu olarak bilinir. LUNA, Terra platformu bir tekoendir ve fiyat istikrarında mekanizma alanında stabilcoinlerin (TerraSDR'ler) ihracı ile ağ yönetişiminde kullanılır.
TerraSDR'lerde değer ile ilgili sabitlenen para birimlerinde denge unsuru olarak kullanılan projede kullanıcılar tarafından alınan LUNA jetonları TerraSDR'ler karşılığında kullanma imkanına sahiptir.
Terra'da uygulanan kararlılık mekanizması, kullanıcılar tarafından öngörülen arbitraj faaliyetleri çerçevesine bağlı olarak gelişir. Terra protokolünün bilinen diğer bir özeliği ise, birim madenciliklerinde verilen ödüllerde yapılan değişikliklere karşı çıkabilmek adına işlem ücretleri ile birlikte 1 milyar Luna denge arzıyla LUNA yakma oranın kullanılır ve tüm bu ekonomik koşullarda ise ağ katılımcıları için ödüller elde etmeye çalışır.