İngiltere'nin en önemli üniversitelerinden birisi olarak bilinen London School of Economics Türkiye'nin uluslararası arenada atmış olduğu adımları değerlendirmeye aldı. Hugo Blewett-Mundy'nin 'Erdoğan, Afganistan'daki stratejik fırsatı değerlendiriyor.' başlığı ile kaleme almış olduğu analiz makalesine göre, herhangi bir ülke Afganistan'daki krizi Türkiye kadar iyi öngöremedi.
TÜRKİYE'NİN AFGANİSTAN'DAKİ DİPLOMASİSİ TAKDİR EDİLDİ
Taliban'ın kontrolü almasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO müttefikleri tahliyelerini oluştururken Türkiye'nin Afganistan'da diplomatik varlığını sürdürmesine de karar vermiş oldu. Yapılan analize göre Türk dış politikasında bulunan bu gelişme, Ankara'daki stratejik düşüncede içerisindeki değişimin bir parçası olarak da kabul edilebilir.
BİDEN BAŞKANLIĞINDA OLAN ABD'NİN YANLIŞ ADIMLARI ELEŞTİRİ KONUSU OLDU
Analiz neticesinde elde edilen diğer sonuçlar ise şu şekilde sıralandı: Soğuk Savaş sonrası düzenin durmaksızın değişmekte olduğu ortada. Afganistan ve Irak'ta uygulanan maliyetli savaşları, ABD'nin uluslararası güvenlik meselelerindeki üstünlüğünü sorgulanır bir hale getirmiş durumda.
ERDOĞAN LİDERLİĞİNDE TÜRKİYE, DOĞU KARADENİZ VE DİĞER BÖLGELERDE FIRSATLARI DEĞERLENDİRİYOR
Rusya ise sınırlarının dışarısında kalan bölgelerde hareket etmekten korkmuyor ve Çin de dünyanın en büyük ekonomisi olarak anılmak için iyi bir konum elde etmiş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Türkiye'yi gelişmekte olan çok kutuplu sistem içerisinde önemli bir bölgesel oyuncuya dönüştürme fırsatından yararlanıyor.
Erdoğan, kuzeydoğu Suriye'ye müdahalesinden sonra, Rusya ile Türkiye'nin güney sınırında bulunan Kürt unsurlarının çıkarılması hakkında başarılı bir antlaşma müzakeresinde bulundu. Benzer bir şekilde Libya'da Ankara, Moskova ile birlikte uzun vadeli bir barış antlaşmasında kilit bir arabulucu olmuş durumda.
Kıbrıs'ın enerji kaynakları meselesi hakkında Trablus'ta BM tarafından onay alan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (GNA) Türkiye Hükümeti'nin desteği, Ankara'yı deniz sınırının tespit edilmesinde güçlü bir konuma yerleştirmiş durumda.
TÜRKİYE'NİN ADIMLARI ABD'Yİ ENDİŞELENDİRDİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan için sorun yaratma olasılığına rağmen, Afganistan'daki kriz, Ankara'nın koz elde edebileceği yeni bir bölgesel dinamik oluşturuyor. Türkiye'nin Afganistan'daki diplomatik sürdürülebilirliğini devam ettirme kararı, Erdoğan'ın ABD'nin güvenlik endişelerini de tekrar ele almasına yol açmış durumda.
Bu yıl içerisindeki NATO zirvesinden sonra ilgili Türk ve ABD savunma bakanlıkları, ABD'nin çekilmesinin ardından Kabil'de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanması hakkında olumlu görüşmeler yapıldı.
Erdoğan'ın Taliban ile havaalanının gelecekte süreçlerdeki güvenliğini tartışma girişimi, Türk - ABD ilişkilerini düzeltmeye ilişik önemli bir adımı simgeliyor. Türkiye, bu tür görüşmeleri sürdürürken, Biden yönetiminin Afganistan'a insani yardım arzının devam etmesini temin etme hedefini kolaylaştıracak bir konuma getiriyor.
BIDEN'IN HEZİMETİ, ERDOĞAN'IN ZAFERİ İLE SONUÇLANABİLİR
ABD basını içerisinde Başkan Joe Biden'a öfke devam ederken, Türkiye'nin bu süreç içerisinde atmış olduğu stratejik adımların da meyvelerinin toplanmaya başlamış olduğu vurgulanan başlıklar arasında. 'Biden'ın Afganistan'daki hezimeti, Erdoğan'ın kazanmasıyla sonuçlanabilir.' başlıklı haber içerisinde şu sözler kullanıldı: 'Afganistan'ın Taliban'ın eline yıldırım hızıyla düşmesi, Biden yönetiminin Trump sonrası bir dünyada ABD'nin itibarını kurtarma çabaları için bir utanç kaynağı oldu. Ancak şu anda Taliban'a aracılık etmeyi teklif eden birkaç ABD müttefiki - yani Pakistan, Katar ve Türkiye - için bu durum bir nimet olabilir.'