Lohusayken Yenmemesi Gerekenler
Bebeğimizi kucağımıza aldıktan sonra başlayan lohusalık dönemi anne adayı olan her kadını korkutur.
Yemek yaparken mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer. Kuru yemişler ve kuru meyveler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü yapılarak bu besinler tüketilebilir.
Acılı ve baharatlı gıdaların lezzeti anne sütüne yansır ve bebek anne sütünün yeni tadından hoşlanmayabilir. Bu besinler bebeğinizin sindirim sistemini zorlayıp, ishal, mide üşütmesi, karın ağrısı hatta kusmaya yol açabilir. Acı biber, soğan, sarımsak ve tarçın anne sütüyle bebeğe geçip, bebekte mide problemlerine neden olabilir.
Gaz yapan yiyecek ve içecekler tükettikten sonra bebeğinizi emzirirseniz bebekte de şiddetli gaza neden olabilir. Gaz yapabilen yiyecekleri yedikten sonra, bebeğinizi emzirirseniz, bebeğinizde şiddetli gaz oluştuysa bu besinleri az miktarda tüketin yahut muadili olan gıdalarla beslenin. Emziren annelere gaz yapan yiyecekler şunlardır;
Enfeksiyon riski taşıdığı için hamilelikte beslenme listende kesinlikle olmaması gereken çiğ et, emzirme döneminde de önerilmiyor. Hamilelikteki kadar riskli değil ama yanlış beslenme ile zararlı etkiler sütünden bebeğine geçebilir. Yine hamilelikteki gibi uskumru, kılıç balığı, köpekbalığı gibi yüksek cıva ve metal içeren balıklardan da uzak durmalısın.