Römork gibi loder de sürekli karşımızda çıkan ama adını bilmediğimiz, özellikle inşaat sektörünün gelişmesiyle her sokakta gördüğümüz bir araçtır.
NEDİR?
Loder (Yükleyici): Bu makine tipi yükleme işlemlerinde tercih edilir. Loder, bir traktör ve önde yüklemeye imkan sağlayan kepçe bölümünden meydana gelir. Kepçe bölümü hidrolik sistemlerle hareket ettirilir.
Bekoloder (Kazıcı-Yükleyici): Beko Loderların (Backhoe Loader) loderden farkı, aynı anda kazıcı özelliğinin mevcut olmasıdır. Hem kazıcı hem yükleyicidir. Bir traktör, önde yüklemeye imkan sağlayan kepçe, arkada kazıcı bölümünden meydana gelir. Beko Loderde, yükleme ve kazıcı bölümünün hareketi, hidrolik sistem ile yapılır. İş makinaları sektöründe en çok kullanılan iş makinalarından bir tanesidir. Yükleyici bölümü, malzemeyi, bir yerden alıp kısa mesafede başka bir yere yüklemek için kullanılır. Uzun mesafede yük taşımak için uygun degildir. Kazıcı bölümü, hendek kazıları, kanal kazıları, yapı temelleri, kazıp yükleme işleri ve kırıcı aparatı takıldığında kırıcı işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.
NE İŞE YARAR?
Kapasitesi dahilinde çok sert olmayan zeminlerin kazılmasında,
Kum ve çakılın ocaklarından çıkarılması ve taşıyıcı makinelere yüklenmesinde,Maden ocaklarından çıkarılan maden cevherinin, taşıyıcı makinelere yüklenmesinde,
Kömür ocaklarında olası yerlerde kazı işleri ve yükleme işlemlerinde,
önceden kazılmış veya kendi kazdığı gerecin depolanmasında,
Lazım olduğunda zemin yüzeyinin sıyrılması ve temizlenmesinde.
Loderlerin önden kazıp önden yükleyen, önden kazıp yandan veya arkadan yükleyen çeşitleri mevcuttur, önden kazıp önden yükleyen lodere trakskavatör ismi verilir. Trakskavatörler kazı ve yükleme işlemlerini çok verimli ve aynı anda güvenceli olduğundan, bu gün iş yerlerinde çok tercih edilen bir makinedir. Ancak hiç bir zaman dozer gibi kazı yapma imkanı yoktur.
LODER EHLİYET BELGESİ NASIL ALINIR?
Kazma Yükleme Tesviye Tipi İş Makinesi Kurs Programı bulunmaktadır. Operatörlük Belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında bulunan ve Kazıma Yükleme Tesviye Tipi İş Makinesi programını uygulamak üzere gerekli donanım bulunduran kurslardan alınabilir. Başvurunun ardından teorik ve pratik olmak üzere iki farklı sınava giren adaylar, belgeye sahip olur. 18 yaşını dolduran adaylar, sağlık raporu, öğrenim belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve 6 adet vesikalık fotoğraf lazımdır. En az ilkokul mezunu olmaları gerekmektedir. Yazılı sınavda 50 adet motor sorusu bulunmaktadır. Bunu geçenler, uygulamalı sınavda araç kullanma yetileri ölçülür.