14.01.2019-17:18 (Son Güncelleme:12.01.2022-10:19)

Liyakat Nedir, Nasıl Yazılır?

Birçok konuda karşımıza çıkan ve Milletvekilleri arasında sıklıkla kullanılan “Liyakat” kelimesinin anlamı nedir? sorusunun cevabı haberimizde.

Türkçede birçok kelimenin yazılışında sıkıntılar bulunmaktadır. Bunun sebebi dilimize yabancı dillerden geçen birçok kelime olmasıdır. Farsça, Arapça ile birlikte Fransızca ve İngilizceden de birçok kelime dilimize entegre olmuştur.

LİYAKAT NE DEMEK?

Liyakat, Arapça kökenli bir kelimedir. Herhangi bir kimsenin verilen iş için güven duyulmasını sağlayan niteliğe denir. Yeterlilik olarak da nitelenir. Liyakat, verilmiş olan bir görevi başarı ile yerine getirme anlamında da kullanılır.

Sinan Paşa, Tazarru'nâme, 1482

- ne liyakatı ola ki, senin azametün deryasının havalisinde çegzine

Yakışma, layık olma anlamına gelmektedir. Layık sözcüğüyle aynı kökten gelmektedir. Yapılan işin ehli olma anlamını taşımaktadır. Medeni toplumlarda sürekli olarak görülmektedir. Liyakat, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda bulunmaktadır. Anayasa'da şöyle yazıyor:

A. Hizmete girme

Madde 70 – >Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez.

TDK'ya göre liyakat "Bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşma durumu, değim" anlamına gelmektedir. Genellikle iş hayatında sıkça kullanılan bir kelimedir.


LİYAKAT GÖSTERMEK NE DEMEK?

TDK'ya göre başarmak demektir.

LİYAKATLİ NE DEMEK?

TDK'ya göre l>iyakati olan, başarılı, yetenekli, değimli anlamına gelir.

LİYAKAT SAHİBİ NE DEMEK?

Liyakat sahibi TDK'ya göre başarı sahibi, erdemli, yetenekli anlamına gelir.

LİYAKATSİZ NE DEMEKTİR?

TDK'ya göre liyakati olmayan, başarısız ve yeteneksiz olan, değimsiz anlamına gelmektedir.

NASIL YAZILIR?

Birçok insan bu kelimede yazım hatası yapmaktadır. Liyeket, liyaket, liyaket en bilinen yazım hatalarındandır. Doğru yazım, liyakat olarak yazılmasıdır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr