06.10.2024-14:17 (Son Güncelleme:06.10.2024-14:17)

Lise Öğrencilerinden Devrim Niteliğinde İnsansız Hava Aracı Geliştirme Başarısı

İstanbul Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, insansız kutup hava aracıyla TEKNOFEST'te birincilik kazandı.

İstanbul Kabataş Erkek Lisesi Öğrencilerinden İnovatif Proje

İstanbul Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, sıfırın altında 60 derecede çalışabilen ve eklenen sensörlerle otonom veri toplayabilen "insansız kutup hava aracı" (İKHA), Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) çerçevesinde yapılan Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda birincilik ödülü kazandı.

Kutup Yıldızı Takımı'nın Başarısı

Kutup Yıldızı Takımı, bilim insanlarının kutup bölgelerinde veri analizini otonom olarak gerçekleştirmesine olanak tanıyan bir araç geliştirdi. Bu araç, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğiyle Adana Havalimanı'nda düzenlenen etkinlikte sergilendi.

Veri Analizi ve Otonom Sistemler

Takım kaptanı Kayra Ege Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, veri toplama ve analizinin bilimsel araştırmalarda kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Altun, "Amacımız, bilim insanlarına yardımcı olmak amacıyla verileri otonom hale getirmek. İKHA'mızın altında bir sensör var ve bu sensörden alınan metan gazı yoğunluğu, sıcaklık ve nem gibi veriler doğrudan hafıza kartına kaydediliyor. Ayrıca, bu veriler bilgisayara aktarıldığında otomatik olarak uygulamamıza geçiyor," dedi.

Canlı Keşiflerde Yeni Bir Boyut

Yapay zeka modülünün projeye dahil olduğunu vurgulayan Altun, bu sistem sayesinde kutup bölgelerindeki canlılar ve kayaçların doğrudan analiz edilerek türleri ve konumlarının bilim insanlarına iletilebileceğini belirtti. Altun, "Bu, canlı ve kayaç keşiflerinde önemli bir çığır açacağına inanıyoruz. Takımımızın ismi Kutup Yıldızı, Türkiye Yüzyılı vizyonuna katkı sağlamak amacıyla seçildi. Bizler, kutup yüzyılını başlatarak ülkemize değer katmayı hedefliyoruz," ifadelerini kullandı.

Altun, ödül heyecanını da paylaşarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden birincilik ödülünü almak için duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olarak yer aldığı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Adana Havalimanı'nda gerçekleştirildi. Lise öğrencilerinin sıfırın altında 60 derecede çalışabilen ve üstüne eklenen sensörler sayesinde otonom olarak veri toplayabilen "insansız kutup hava aracı", festival kapsamında düzenlenen Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nın yer bilimleri kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr