09.06.2020-13:19 (Son Güncelleme:09.06.2020-13:27)

Libya'daki Petrol Kaynakları

Libya’da darbeci Halife Hafter’in elinde tutmak için uğraştığı alanda, ülkenin en büyük petrol ve doğalgaz tesisleri yer alıyor.

Afrika’da en büyük petrol rezervleri olan Libya'da, hidrokarbon üretimi ve ihracatı son yıllarda süregelen iç savaştan ciddi olarak etkilendi.

Libya’nın doğusundaki darbeci Hafter birliklerinin, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru hükümete siyasi baskı kurmak maksadıyla petrol üretimini askıya almasının ülke ekonomisini uğrattığı zararın, 100 milyar doları geçtiği kaydediliyor.

"HAFTER HER AN SÜRECİN DIŞINA ATILABİLİR"

Meşru hükümeti destekleyen Türkiye sayesinde darbeci Hafter büyük hezimetlere uğratıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı TRT ortak yayınında Libya'da yaşanan son durumla ilgili, "Hafter her an sürecin dışına atılabilir. Gelişmeler onu gösteriyor" sözlerini kullandı.

HAFTER PETROL VE DOĞALGAZA YÖNELDİ

Libya’da darbeci Hafter'in elinde tutmak için uğraştığı bölgeler, zengin yer altı kaynaklarıyla biliniyor.

Akdeniz sahil şeridinde Sidre'den Bingazi'ye dek 350 kilometre uzanan ve "Petrol Hilali" denen alanda Sidre, Ras Lanuf, Briga ve Zuveytine gibi ülkenin en büyük petrol ve doğalgaz tesisleri yer alıyor.

LİBYA'DA HANGİ BÖLGEDE GÜNLÜK NE KADAR PETROL ÇIKIYOR?

Petrol Hilali'nde gerçekleştirilen üretim, Libya’daki bütün petrol ihracatının yüzde 60'ını oluştururken, rafinerilerden Sidre’nin 350 bin, Ras Lanuf’un 220 bin, Zuveytine’nin 100 bin ve Briga’nın 8 bin varil günlük üretim kapasitesi bulunuyor.

Libya’da 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında “kara altının” keşfedilmesinin ardından petrol gelirleri, Libya ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor.

Şu anda meşru hükümetin elindeki Mellite’nin günlük 110 bin varil, Zaviye’nin ise 150 bin varil üretim kapasitesine sahip olduğu ifade ediliyor.

TÜRKİYE'NİN GÜNLÜK İHTİYACI

Ülkemizin günlük petrol tüketimi ortalama 1 milyon varil. Yani Libya’daki yalnızca iki petrol kuyusundan bu ihtiyaç giderilebilir.

TÜRKİYE, LİBYA'DA PETROL ARAYACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TP) yakın coğrafyada petrol arama ve üretimi yapan güçlü bir oyuncu haline geldiğini dile getirerek, Libya'da petrol arama faaliyetlerine başlayacaklarını ifade etti.

Dönmez, TP'nin Libya'da petrol arama ve üretim çalışmaları için ruhsat başvurusunda bulunduğunu kaydederek, "Libya ile yapılan mutabakat kapsamında ise 7 ruhsat alanı belirledik. 3-4 ay içerisinde önce sismik aramaları yapacağız, buradan alınan veriler değerlendirildikten sonra da lokasyon belirleyeceğiz" diye konuştu.

GÜNLÜK 800 BİN VARİL PETROL ÜRETİM KAYBI

Darbeci Hafter'in, 2014 yılından beri sürdürdüğü savaşın petrol üretimini de vurmasıyla ülke milyarlarca dolar zarara uğradı.

Libya Ulusal Petrol Kurumu verilerine göre, Petrol Hilali bölgesinde yaşanan üretim kesintileri, günlük 800 bin varil petrol üretim kaybı ve neredeyse 55 milyon dolar zarara neden oluyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr