02.10.2020-12:09 (Son Güncelleme:02.10.2020-11:09)

Libya Türkiye MEB Anlaşması

Birleşmiş Milletler, Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz sınırı anlaşmasını tescil etti.

Türkiye Doğu Akdeniz'deki sürdürdüğü mücadelenin haklılığını bütün dünyaya anlatırken, Birleşmiş Milletler BM tarafından da Türkiye'nin doğruluğunu destekleyecek bir belge yayınlandı.

BM'nin yayınladığı tescil belgesine göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ve Libya arasında imzalanan uluslararası anlaşmayı 30 Eylül'de BM Şartı'nın 102'nci maddesi gereği onayladı.

Türkiye ile Libya Hükümeti, 27 Kasım’da Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalamış ve anlaşmayı tescil edilmesi için BM’ye göndermişti.

LİBYA MUTABAKATI NE ANLAMA GELİYOR

Libya mutabakatı; Türkiye ile Libya arasında, Akdeniz'de uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak tüm egemenlik hakları ve yetkileri üzerinde bulundurma hakkı tanıyan anlaşmadır. Burada en önemli kısım kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik sınırları 18.6 mil yani 29.9 km sınır çizgisiyle belirlenmiştir. Bu da Türkiye'nin bölgesel bir aktör olarak Doğu Akdeniz'deki siyasi denklemi yeniden çizdiğinin belgesidir.

Türkiye stratejik hamlesi Doğu Akdeniz'de şantaja müsaade etmemiştir. Türkiye kendisine yöneltilenen kuşatmayı bozguna uğratmış oldu. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İtalya, İsrail, Mısır ve diğer tüm ülkeler Libya üzerinden Doğu Akdeniz'de mevzi kazanmaya var olan mevzilerine açıkçası hendek kazmaya çalışırken, aynı zamanda bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye bu sürece kayıtsız kalamazdı. Nitekim kalmadı . Bu meseleyi, Türkiye'nin Kıbrıs meselesinden bağımsız okuyamayız. Türkiye, Libya'yla imzaladığı mutabakatla Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki bağlantıyı da şah damarından kesmiş oldu.

Muhtıraların biri askeri iş birliği ile ilgili iken diğeri Doğu Akdeniz’deki deniz alanlarının sınırlandırmasını kapsıyor.üvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası ve Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası dır.

Doğu Akdeniz’de Mısır ve İsrail sahalarında keşfedilen doğal gazın Avrupa’ya taşınması konusunda ‘Yunan İttifakı’ yeni güzergahlar arayacak.

Libya ile ilk olarak Türkiye anlaşırsa, ‘Yunanistan-GKRY-Mısır-İsrail” dörtlüsü ile Trablus hükümetinin MEB anlaşması yapması engellenecek.

Türkiye’nin MEB alanının batı sınırı çizilmiş olacak.

İlk defa Türkiye bir kıyıdaş devlet ile Münhasır Ekonomik Bölge sınırlandırma anlaşması imzalamış,

Hukuki ve meşru zemin elde edilmiş,

Müktesep hak sağlanmış,

Siyasi üstünlük ele geçirilmiş,

Deniz yetki alanlarımızın batı sınırı uluslararası hukuka uygun bir şekilde belirlenmiş

Böylece meşru haklarımızın hukuki alt yapısı oluşturulmuş,

Uluslararası kamuoyuna hukuk ve diplomasi araçlarını kullandığımız mesajı verilmiş,

Türkiye ile Libya arasında sınırlandırılan deniz yetki alanı şeridi, Yunanistan ile GKRY-Mısır arasında bir kalkan şeklinde yer almış,

GKRY ve Yunanistan ikilisinin savunduğu, AB tarafından desteklenen ve Sevr niteliğindeki sözde Seville Haritası ile Türkiye’yi 41 bin kilometrekarelik bir deniz alanına hapsetmek gayesi ile yapılan siyasi oyunlar ve hesaplar bozulmuş,

Türkiye için Doğu Akdeniz’de en kötü senaryo olan Yunanistan-Mısır ve Yunanistan-GKRY arasında sınırlandırma anlaşması yapma olanağı ortadan kaldırılmıştır.

Türkiye hem sahada hem masada kazanmış oldu. Yunanistan ve GKRY'nin 15 yıldır devam eden uluslararası hukuka aykırı girişimleri kaçınılmaz olarak son bulmuş olacak. Türkiye'ye bu süreçte güvenmeyenler kaybetmiş oldu. Ve ciddi bir darbe almış oldular.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr