30.08.2024-09:44 (Son Güncelleme:30.08.2024-09:44)

Libya petrol üretimini durdurdu: 3 günde 120 milyon dolar zarar

Libya Ulusal Petrol Şirketi’nin Temsilciler Meclisi’nin (TM) petrol ve gaz kuyularını üretmeyi durdurma kararı sonrasında 3 günde 120 milyon dolarlık zarar ortaya çıktığı bildirildi.

Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) tarafından atanan hükümet, Merkez Bankası yönetimi konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle 26 Ağustos'ta tüm petrol sahaları, limanlar ve ilgili kurumlarda "mücbir sebep" ilan etti. Bu ilan, üretimin ve ihracatın durdurulmasına yol açtı, bu da ülkenin enerji sektörünü ciddi bir çıkmaza soktu.

Merkez Bankası Krizi

AA’da yer alan habere göre; Krizin temelinde, Libya Merkez Bankasının Bilgi Teknolojileri Müdürü Musab Muslim'in 18 Ağustos'ta kaçırılması yatıyor. Bu olayın ardından Merkez Bankası, tüm işlemlerini askıya aldığını duyurdu. Aynı gün Libya Başkanlık Konseyi, Merkez Bankası için yeni bir başkan seçilmesi ve yönetim kurulunun oluşturulmasına ilişkin karar aldı. Bu karar, ülkenin mali ve ekonomik istikrarını sağlamak amacıyla alındı.


Ancak, Temsilciler Meclisi, Başkanlık Konseyinin aldığı bu kararı 19 Ağustos'ta reddettiğini açıkladı. Libya Merkez Bankası Başkanlığını ise 2011 yılından bu yana Sıddık el-Kebir yürütüyordu.

Libya'daki bu kriz, ülkenin petrol gelirlerine bağımlı ekonomisini derinden etkiliyor. Üretimin ne zaman normale döneceği ise belirsizliğini koruyor.

muratcankilic@haber365.com.tr