LEBENİYE ÇORBASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 yemek kaşığı kırık pirinç
- 1,5 su bardağı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1/2 adet limonun suyu
- 6 su bardağı su
KÖFTELERİ KIZARTMAK İÇİN
- 2,5 yemek kaşığı tereyağı
KÖFTESİ İÇİN
- 200 gram köftelik kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
ÜZERİ İÇİN
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
LEBENİYE ÇORBASI TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Nohutları haşlamadan önce en az 8 saat boyunca suda bekletin.
LEBENİYE ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Bir tencereye 2 yemek kaşığı pirinci yıkayarak alın ve üstüne 1 su bardağı kadar su ekleyip, yumuşayana dek haşlayın.
Köfteleri hazırlamak için; bir kaba kıymayı alın ve üzerine 1 adet kuru soğan rendeleyin. Tuz ve karabiber de ilave edip, güzelce yoğurun.
Ardından nohut büyüklüğünde olacak şekilde köfteleri elinizle yuvarlayarak şekillendirin.
Pişen pirinçlerin üzerine 4-5 su bardağı daha su ilave edin. Haşlanmış nohutları da ekleyip, kaynamaya bırakın. Başka bir kasede; yoğurdu, unu, limon suyunu ve yaklaşık yarım su bardağı kadar suyu ekleyip güzelce çırpın.
Tencerede kaynayan yoğurt-pirinç karışımdan bir 1 su bardağı kadar su alıp, yoğurtlu karışıma ilave edin ve güzelce çırpın. Hazırladığınız yoğurtlu karışım yani yoğurtlu terbiye, ılıklaştıktan sonra, ocakta kaynayan nohut-pirinç karışımına azar, azar ilave edin. Tuzunu da ilave edip, çorbayı kaynamaya bırakın. Geniş bir tavada tereyağını eritin ve köfteleri kızartın. Köfteler kızardıktan sonra üstlerine 2 tatlı kaşığı naneyi de ekleyip biraz kızdırın. Servis esnasında, çorbayı kaseye alın ve üstlerine naneli, köfteli yağı gezdirerek servis edin.