23.07.2022-11:10 (Son Güncelleme:23.07.2022-11:10)

Lavanta yağı nelere iyi gelir? Lavanta yağı ve psikoloji arasındaki müthiş ilişki: Lavanta yağı nasıl kullanılır? İçilir mi?

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan lavanta şifalı bitki olarak bilinir. Kokusu ve rengi ile beğenilen lavanta günümüzde kozmetik alanı başta olmak üzere çeşitli yerlerde kullanılır. Birden fazla yararı olan lavanta yağının nelere iyi geldiği internet üzerinden aratılmaktadır. İşte, lavanta yağı faydaları, nasıl kullanıldığına dair tüm detaylar haberimizde yer almaktadır

Yapraklarından saplarına kadar her şeyi faydalı olan lavantanın yiyecek ve içeceklere konularak lezzet artırma özelliği bulunmaktadır. Lavanta tıbbi amaçlı olarak üretilen şifalı bitkiler arasında yer alması üzerine nasıl tüketilmesi gerektiği, nelere iyi geldiği ve nerelerde kullanıldığı internet arama motorundan araştırılmaktadır. Lavanta yağına dair detaylar...

Lavanta nedir?

Her toprakta yetişebilen lavanta, özellikle kireç tipli toprakları sever. Avrupa, Akdeniz'e özgü mor çiçekli bitki olarak bilinen lavanta, Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar. Lavanta bitkisinin ucundan yağ elde edilir ve yalnızca bu yağ için birçok ülkede yetiştirilir.


Lavanta bitkisi ve tohumu nasıl kullanılır?

Lavanta tohumunun az olmasından dolayı çıkardığı bitkinin kök ve sürgünleri tohum niyetine kullanılır. Lavantanın tohumundan uçucu yağı, suyu, kapsülü ve macunu gibi bitkisel ilaçlar yapılır.

Lavanta çayı: Kuru ve taze lavantadan hazırlanan lavanta çayı baş ağrısı ve sinirlerin yatışması için birebirdir.

Lavanta banyosu: Rahatlatıcı ve ferah his veren bu bitki 2-3 litre suyun içerinde kaynatılır ve devamında süzülerek banyo suyuna eklenir.

Lavanta keseleri: Görüntüsünün yanı sıra kokusuyla da sevilen lavanta güveleri uzak tutmak için kurutulmuş lavantalar küçük keselere konularak kıyafetlerin arasında konulur.


Cilt temizliği: Kaynar suyun içine atılan lavantaların suyunun soğumaya bırakılmasından sonra yüze uygulanır. Bu sayede cilt dezenfekte olarak sivilcelerin önüne geçer.

Dudak kremi: Çatlamış, kurumuş dudakların nemlendirilmesinde lavanta yağı kullanılır.

Lavanta aroması: Limonata, şurup ve soğuk içeceklerin içerisine katılarak aroma vermesine yardımcı olur.

Lavanta çiçeğinin kullanımı ve faydaları

-Sakinleştirici özelliği olan lavantanın genellikle çayı yapılarak tüketilir ve bu sayede stres hormonlarının sevilerini azaltır, endişeleri hafifletir.

-Lavanta yaprakları ve çiçekleri kurutularak yastık altına konulduğunda ise uyku verme özelliği bulunur.

-Lavantanın kaynatıp suyunu banyo suyuna eklediğiniz zaman iltihaplarının yok olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle lavantalar iltihap giderici olarak tercih edilir.

-Bir sprey şişesi içerisinde lavanta çiçekleri doldurulup içine su ilavesi yapılarak yüze püskürtme işlemi ile ferahlık verir.

-Yaraların üzerine konulan ezilmiş lavanta yaprakları ise yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

-Kan basıncını ve kan damarların üzerindeki gerilimi azaltması ile lavanta yağı kullanılmaktadır.


Lavantanın faydaları

-Kepeği önler

-Ruh halini dengeler

-Enfeksiyonları önler

-Doğum sonrası komplikasyonları azaltır

-Kas spazmlarını önler

-İdrar akışını uyarır

-Sistit belirtilerini azaltır

-Kan dolaşımını arttırır

-Migren ve ağrı tedavisinde faydalıdır

-Tansiyonu dengeler

-Bağışıklığı arttırır

-Güneş yanıklarını iyileştirir


Lavanta yağının kullanım yerleri ve faydaları nelerdir?

- Aromaterapide kullanılan lavanta yağı kokusundan dolayı stres, kaygı problemlerini azaltır.

- Mantar enfeksiyonları için kullanılan lavanta yağının antifungal dirençli enfeksiyonlara karşı etkili olduğu bilinmektedir.

- Ciltte oluşan egzama, sedef hastalıklarına faydası olan lavanta yağı iyileştirme süresini hızlandırır.

- Yaşlanın vücudumuzda oluşan alerjik durumlar, akne ve yaşlılık lekelerin azalmasında kullanılır. Duştan sonra 3-4 damla lavanta yağı ve hindistan cevizin yüze sürülmesi önerilir.

- Depresyon, kaygı bozukluğu, stres gibi sorunlarla baş edemeyenler için lavanta yağının kokusu sakinleştirici özellik vermektedir.

- Kadınları her ay yaşadıkları adet gelişi ve gidişiyle birçok strese yer açmaktadır. Adet olmadan önce oluşan duygusal belirtilerin önüne geçmek için lavanta yağı kullanılır.


Lavanta çayının faydaları

- Baş ağrısı ve migren

- Hazımsızlık ve sindirim sorunları

- Cilt sorunlarına ve sivilceye

- Saç dökülmesi

- Uykusuzluk ve stres

Lavanta çayı karaciğeri temizler mi?

Antioksidan özelliği bulunan lavantaların karaciğeri yenilemesi, güçlenmesi ve toksinlerden arınması için kullanılır. İçerisinde yer alan kalsiyum, demir, A vitamini gibi insan sağlığı için önemli olan besinlerde vardır. Lavanta, siroz hastalığının ilk aşamasında Hepatit B ve C hastalıklarında destekleyici kür olarak tercih edilir.


Lavantanın zararları

-Diyabet hastalarına önerilmez.

-Hassas ciltlerde tahriş ve döküntü gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

-Aşırı kullanımı mide bulantısı, ateş, baş ağrısı ve ciltte iltihaba neden olabilir.

-Lavantanın yağının yutulması, görme ve nefes darlığı, kusma ve ishale neden olabilir

-Yağının aşırı kullanımı erkeklerde anormal meme büyümesine yol açabilir.

-Hamilelerde hormon seviyelerini etkileyebileceği için düşük riski oluşabilir.

-Sinir sistemini yavaşlattığı için ameliyattan 2 hafta önce lavanta kullanımı bırakılmalı

-Uyku ilaçlarıyla, antidepresanlarla, hipertansiyon ilaçlarıyla, kolesterol ilaçlarıyla ve kan inceltici ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.


DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr